България се нуждае от цялостна и категорична реформа на данъчната система

Това ще позволи тежестта от налога да бъде разпределяна много по–справедливо

България се нуждае от цялостна и категорична данъчна реформа. Първата стъпка е премахване на плоския данък и въвеждането на прогресивното семейно и подоходно облагане. Това ще позволи тежестта от налога да бъде разпределяна много по–справедливо. По-богатите ще поема своята социална отговорност, а семействата с деца и работещи, един или двама родители, ще бъдат справедливо толерирани от закона с по-ниска ставка. Това заяви по време на дебат икономистът и кандидат от листата на АБВ за евродепутат Константин Проданов. Според него държавата трябва да осигури данъчни облекчения и за бизнеса, който влага сериозна част от печалбата си в реинвестиции и дългосрочни активи. Преференции трябва да получат и фирмите, които откриват работни места в слабо развитите региони или инвестират във високотехнологичните отрасли.

По думите на Проданов страната ни се нуждае и от нов подход при формиране на политиката на доходите. Решението не е в популистични предложения за ръст на минималната работна заплата и доходите. То се крие в реално планиране и разчет, които да предвиждат трайно и дългосрочно постъпателно увеличение на най–ниското трудово възнаграждение, както и на заплатите в сектори като образование и здравеопазване, които страдат най-много от липса на качествени и млади кадри.

Не на последно място държавата трябва да поеме своята отговорна роля на инвеститор в икономиката. Средствата за това могат да бъдат осигурени с нисколихвен външен заем. Парите от него трябва да бъдат инвестирани във високотехнологични отрасли и това може да бъде направено чрез създаването на Държавна инвестиционна компания, посочи още Проданов. Според него подобна институция би позволила на държавата да инвестира в иновационни бизнес начинания и производства, които разкриват добре платени работни места и дават краен продукт с висока добавена стойност. След като им даде начален тласък, държавата може да продаде дяловете си на печалба и с това да покрие плащанията и лихвите по кредита си и в последствие да инвестира в следващ перспективен сектор на икономиката, заключи Проданов.