Калфин: Не е редно преди избори да се правят упражнения с важни сектори в икономиката

Зле сключени приватизационни договори, недостатъчно силна регулация и лошо управление в крайна сметка рефлектират върху популизъм и отношение към едно или друго дружество

Не е нормално и не е редно преди избори да се правят упражнения с важни сектори в икономиката. Така на среща с представители на бизнеса в Бургас водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин коментира заканата на енергийния регулатор за санкции на електроразпределителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" заради установени нарушения. Той посочи случая като типичен пример, където зле сключени приватизационни договори по времето на правителството на Сакскобургготски, недостатъчно силна регулация и лошо управление на целия сектор в крайна сметка рефлектират върху популизъм и отношение към едно или друго дружество. „Аз съм изключително силен привърженик на силния държавен контрол, особено когато става въпрос за монополи. Този контрол обаче трябва да бъде осмислен и убедителен. Ако действително тези дружества се наказват днес заради нещо, което са направили в резултат на предишни предписания, това не е добър атестат. Така, че искрено се надявам тези действия на ДКЕВР да не са предизборно упражнение, а действително да доведат до налагане на ред в сектора. И това ще си проличи през следващите месеци”, коментира Ивайло Калфин.

Пред бизнеса в Бургас Ивайло Калфин заяви, че не само новият туристически сезон, но и като цяло инвестиционният климат в страната зависят от отношенията в Украйна и отношенията между ЕС и Русия. Това е един типичен пример, който сочи, че евентуални санкции срещу Русия ще накажат и българските, и европейските фирми. Евродепутатът отново изрази недоумение защо страната ни все още няма официална позиция по въпроса. „Има криза, тази криза е близо до нас, засяга ни изключително много по отношение на туризъм, инвестиции, доставки на енергия, а ние спорим и няма официална държавна позиция. И това ни прави слаби. Избягването на позиция показва, че някои политици искат да говорят едно, когато самолетът кацне в Брюксел, а друго, когато се върнат в София.