Вестниците в Петък, 16 май

Най-доброто от печата

16-05-2014, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж в кома след опит за самоубийство

Стара Загора утре: 16 май

ВарнаУтре: 16 май

16 май: Толерантност и великодушие

ПловдивУтре: 16 май

ДобричУтре: 16 май

До 16 май по-малко вода в Кричим

Спортът по телевизията днес

Архимандрит Дионисий: Поругаването на сайта на БПЦ е проблем за националната сигурност

Флиртове с Доган, „любовни“ заигравания с Местан и други предизборни „димки“

Първите паднаха в кърви, последните станаха първи

Лекари погребаха българското здравеопазване (ВИДЕО)

Мая Манолова стигнала до такава глупост... (видео)

Рецидивистки завлякоха къща за гости с 900лв

Ужасяващо! Осъдиха на смърт суданка заради брак с християнин

Потрошиха автомобил в Балчик

18-годишна мами казино с фалшиви пари

Изпират 150 млрд. долара годишно от спортни залози

Арестуваха осъден с дрога в дома му

Собственикът на "Бони" загина в катастрофа

Прокурорска проверка във връзка с използването на СРС

Критиките на вицепрезидента Маргарита Попова срещу държавния глава Росен Плевнелиев са сред темите на петъчните вестници.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова препоръчва на държавния глава Росен Плевнелиев да се изправи достолепно през Народното събрание и да обяви, че президентската институция защитава държавния интерес. Тя направи този коментар в интервю за Нова телевизия, помолена да изкаже мнение по инициативата на Народното събрание да състави комисия, която да разследва срещата на Плевнелиев с представител на ръководството на австрийската EVN във Виена. 
"Важно е нашата институция да се избави от ниските политически страсти и да излезе по-добра и по-елегантно от ситуацията", допълни Попова.
Комисията беше създадена по предложение на "Атака", подкрепена от БСП, а неин председател е депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. Поводът беше необявена предварително среща на президента с шеф на дружество, срещу чиято дъщерна компания в България беше започната процедура по отнемане на лиценза. 
Държавният глава вече обяви в телевизионно интервю, че няма да се яви пред комисията, защото така ще се наруши балансът на институциите. 
Попова, която преди ден пред журналисти  коментира хода на президента като "силно държавническо действие, което трябва да бъде добре обмислено", а това беше разчетено като критика към него, днес поясни, че приема решението му да не се появява пред комисията "Ташева", за да дава обяснения.  
"Това, което се случва в парламента във връзка с някаква комисия не е добро да се случва, не е добро не само за президентската институция, но и за парламента и за всички граждани. Думите "противоречи на конституцията" станаха много евтини, всеки ги употребява", каза Попова, която е юрист по повод твърденията, че Плевнелиев е нарушил конституцията, съгласявайки се на срещата с представител на EVN.
Тя подчерта, че комисиите не могат да задължат държавния глава да се яви, а само да го поканят, а той на свой ред  - не като личен избор, много внимателно  да реши дали ще отговори на поканата. Подчерта, че именно така е постъпил Плевнелиев, но го упрекна, че е изтъкнал юридически аргумент, който нямало да бъде разбран от повечето български граждани..." - в. „Дневник"

"Президентската институция не бива да се приватизира", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по Нова ТВ. 
„Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите", зави тя по повод определението „контрапрезидент" по неин адрес.
„Моето поведение не бива да води до такива размисли", категорична бе Попова и обясни, че от срещите й с хората от цялата страна останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.
„Не можем да делим хората на отбори", заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент" се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г. Тогава се създало и впечатлението, че от президентството се изпращат послания само към една част на населението.
Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!" Дали обаче нещо противоречи на Конституцията, или не било работа на Конституционния съд...
По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес". Причината - в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.
„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция", подчерта тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и я харесва.
Запитана дали ще успеят да изкарат докрай мандата си с Плевнелиев, Попова отвърна: „Така сме влезли, така и ще излезем". - в. „Стандарт".

„Вицепрезидентът организира "контрапротест" на Плевнелиев
Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова отдавна не гледат в една посока.
Вицепрезидентът Маргарита Попова спретна телевизионен "контрапротест" на държавния глава Росен Плевнелиев. В интервю за Нова тв Попова се солидаризира с обвиненията на БСП, ДПС и "Атака", че президентът представлява "само една част от гражданите" и изневерява на обединителната си роля по конституция. Подобни бяха и аргументите на "контрапротестиращите" миналото лято, които настояваха за отстраняването на Плевнелиев от поста заради публичната му подкрепа за протеста срещу кабинета.
"Президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка, не е допустимо по конституция да казва кога и как да се случват избори", заяви Попова по повод миналогодишната декларация на Плевнелиев, че сваля доверието си от кабинета след скандалното назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според нея е недопустимо президентът да оставя впечатлението, че подкрепя само една част от обществото - протестиращите срещу правителството. 
"Президентството не е партийна централа, президентството не е място, където групи, групировки, кръгове, отбори и не знам си още какви могат да използват нашата институция, за да се легитимират", заяви Попова. Тя отрече да е част от сценарий срещу Плевнелиев, както и да има амбиции за поста му. Като подчерта, че вицепрезидентът не е просто заместник на президента, а "самостоятелна единица" и допълни, че и занапред няма намерение да мълчи... 
От президентството отказаха коментар по случая..." - в. „Сега".

„Вицепрезидентът Маргарита Попова би трябвало да подаде оставка заради критиките, които отправя към държавния глава, заяви в ефира на Нова телевизия историкът Божидар Димитров.
"Неведнъж на пресконференции, Маргарита Попова е взимала думата въпреки присъствието на президента. Работил съм с нея, бяхме министри. Аз по-малко, тя повече. Маргарита Попова е амбициозна жена, в което няма нищо лошо, но явно мисли, че има повече капацитет от президента", коментира още Димитров.
Димитров смята, че, щом вицепрезидентът има различно мнение от държавния глава, то тя трябва да излезе и да каже: "Ние имаме различия, затова аз подавам оставка". "Това направи Блага Димитрова навремето. Не е редно вицепрезидентът да критикува публично президента, той е неин работодател. Според мен нормално е в тази ситуация тя да подаде оставка", категоричен е историкът..." - в. „24 часа".

Прокурорската проверка във връзка с използването на СРС също е сред актуалните теми в петък.

„Софийската военно-окръжна прокуратура извършва проверка по прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) в служба "Военна информация" към МО, отговориха от прокуратурата на въпрос на "Дневник". Проверката е рутинна, същата  е извършена  и в останалите служби, които имат право да използват СРС, включително в ДАНС. Проверена е и ДАТО (Държавната агенция "Технически операции"), която е натоварена с контрола над използването на специалните разузнавателни средства.
По-рано днес сайтът "Гласове" съобщи, че Софийската военна прокуратура е привлякла с обвинение  за злоупотреба със служебно положение заместник-директора на "Военна информация" Димитър Троянски по повод работата му в чужбина.  Директорът на военното разузнаване Веселин Иванов до този момент не е намерен от медии за коментар.

"Не е вярно, няма повдигнати обвинения нито към Веселин Иванов, нито към Димитър Троянски", казаха за "Дневник" от дирекция "Връзки с обществеността" на прокуратурата.
Служба "Военна информация", което е новото име на военното разузнаване, има право да иска от съда разрешение за използване на СРС, но не разполага със собствена техника. Нейните функции са записани в Закона за отбраната - че "събира, обработва, съхранява и предоставя информация информация в интерес на националната сигурност и отбраната"...- в. „Дневник".

„Прокуратурата започна изненадваща проверка на службите как използват и съхраняват специални разузнавателни средства (СРС). Държавното обвинение влезе в ДАНС, агенцията за подслушване ДАТО и военното разузнаване. Осем военни магистрати са проверявали как са били използвани СРС-тата там. "Щом прокуратурата се е намесила по този драстичен начин, очевидно има разследване или най-малкото проверка", коментираха пред "Сега" запознати с дейността и на прокуратурата, и на службите. От обвинението увериха, че проверки вече са били извършени в ДАНС и агенцията за подслушване ДАТО и проблеми не били открити.
Досега прокурори не са влизали във военното разузнаване. По времето на управлението на ГЕРБ беше направена финансова проверка. Тогава военният министър Аню Ангелов заяви, че са открити нарушения, които не са свързани с подслушването. Санкции обаче нямаше. От Министерството на отбраната потвърдиха за проверката, но военният министър Ангел Найденов отказа коментар.
Според Закона за отбраната военното разузнаване събира, обработва, анализира, съхранява и предоставя информация в интерес на националната сигурност и отбраната на страната. Способите за събиране на информацията не са конкретизирани, но в свои изказвания шефът на службата Веселин Иванов е заявявал, че СРС-та се използват само при крайна необходимост. Службата е проверявана от специалната подкомисия в предишния парламент. Инспекцията обаче е била планирана, т.е. очаквана във военното разузнаване. Тогава е проверено основно как се води документацията за СРС-тата. По закон "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната са сред службите, които имат право да искат СРС-та и да използват данните, събрани с тях. И двете военни спецслужби обаче нямат публични доклади дори за броя на исканията си и колко от СРС-тата са им влезли в употреба. По правило те трябва да работят само извън страната, което години наред поставя под въпрос използването на СРС-та от тях в България..." - в. „Сега".

 

Евроизборите неизменно присъстват на страниците на всекидневниците.

„Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете на европейските избори, ако те се провеждат днес. След тях със 17.1% се нарежда ГЕРБ.
Място в Европейския парламент биха намерили още "България без цензура" с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%.
Това показват данните от национално представително изследване на агенция "Медиана", представени от Кольо Колев, предаде БГНЕС.
С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторския блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%, сочат данните на "Медиана".
Без никакви шансове да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%..." - в. „24 часа".

„Асоциация "Прозрачност без граници" обяви, че напуска Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) заради липсата на диалог и взаимодействие с гражданските организации, заради вземането на казионни решения и заради наличието на яростна подготовка на контролиран вот за предстоящите на 25 май избори за Европейския парламент.
Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов обясни пред журналисти, че асоциацията си тръгва от Обществения съвет към ЦИК, защото в него не се вземат публични решения и на практика не може да се осъществява граждански контрол върху процеса на подготовка и провеждане на изборите.
Няма адекватна реакция от страна на Обществения съвет относно предложенията на асоциацията за защита на гражданския интерес, а решенията се вземат протоколни без заседания, каза Слалов.
По думите му липсва и възможност за консултиране на решения на ЦИК и за планиране на дейности по подготовката на предизборната кампания. Процедурата, по която ще се провежда експерименталното машинно гласуване също остава непрозрачна, смята организацията." - в. „Труд".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли единодушно днес жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори, съобщи "Дневник".
Според организацията на протестиращи студенти Станишев и Бареков, които водят кандидатските листи на "Коалиция за България" и коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", нарушават Конституцията, като заявяват, че ако бъдат избрани за евродепутати, няма да отидат в Брюксел. 
Авторите на сигнала до ЦИК смятат, че така двамата политици злоупотребяват с пасивното си избирателно право и нарушават текстовете от основния закон, според които такава злоупотреба е недопустима, ако се накърняват права или законни интереси на други. Затова трябвало да бъдат заличени регистрациите на двете коалиции за изборите, а ако това не стане - двамата да отпаднат от листите...
Мотивите, с които членовете на ЦИК отхвърлиха искането, са, че предварителният отказ от права е недействителен. От комисията считат и че двете коалиции са изпълнили всички условия за регистрация за изборите и не могат да бъдат заличени..." - в. „24 часа".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) отново ще трябва да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" за неправомерна агитация на Атака. Това е постановил Върховният административен съд (ВАС) днес.
Сигналът бе подаден до Комисията за нарушаване на правилата за предизборна агитация, в който се посочва, че партията на Волен Сидеров разпространява на билбордове на телевизия "Алфа" и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за евроизборите, заедно с допълнително поставен номер 20, който съвпада с номера в бюлетината.
След сигнала ЦИК не предприе мерки, а от "Протестна мрежа", представлявана от Асен Генов и Сирма Мишева, обжалваха пред съда.
Според ВАС изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства.
ВАС посочва още, че действително в сигнала не се сочи правната норма, с която е въведена забрана за агитация върху билборд на телевизия "Алфа", но именно с оглед на пълното, всестранно и обективно изследване на всички обстоятелства от значение за изясняване на случая решаващият орган е следвало да извърши необходимите процесуални действия по изясняване на спорните обстоятелства." - в. „Стандарт".