Продават замъка на граф Дракула в Трансилвания

Животът

16-05-2014, 00:05

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Замъкът Браун, наричан Замъка на граф Дракула заради приликата си с описаното в книгата на Брам Стокър имение, се продава, пише БГНЕС.

Имотът с площ 89 031 квадратни метра е излизал на пазар няколко пъти преди. Последният път бе продаден за 135 милиона долара.

Замъкът Бран е популярна туристическа дестинация с годишен поток от 560 000 души. В сградата има 56 стаи и нито една баня. Компанията, която се занимава с продажбата на имота, съобщи, че ще бъде извършен лек ремонт за поправка на древен водопровод, ще бъде поставен и стъклен асансьор до тунел в планината.

Строежът на замъка е завършен през 1388 г. Построен е на стръмна скала с гледка към околните хълмове. Играе ролята на крепост в източната част на Трансилвания и е използван за спиране на експанзията на Османската империя. Жителите на замъка са много различни, от саксонци през унгарци до тевтонските рицари. През 1920 г. градският съвет подарява замъка на кралица Мария от Румъния. Между 1920 и 1930 г. сградата претърпява поредица от архитектурни промени, за да се превърне в лятна резиденция на кралицата. 57-метров кладенец снабдява замъка с течаща вода, която се изпомпва от естествени извори. През 1932 г. е изградена водноелектрическа централа, която захранва замъка и селищата Бран, Симон и Моечиу.

Земята около сградата е превърната в английски парк с две езера и чайна. Един асансьор осигурява връзка между замъка и парка. Построени са и други сгради: къща за гости, дървена църква, стаи за персонала, конюшни и гараж. След смъртта на кралица Мария замъкът е завещан на принцеса Илеана.

През 2009 г. замъкът е върнат на неговите законни наследници, херцог Доминик, херцогиня Мария Магдалена и херцогиня Елизабет. Тогава се превръща и в туристически обект.