Хормон на щастието. Що е то?

Няколко интересни факта за серотонина

Хормон на щастието? Сигурно сте чували за него, но едва ли сте си задавали въпроса колко важен е той за настроението ви.
Серотинът е е вещество, което спомага за предаването на импулсите от един отдел на друг в мозъка. Той се отделя в мозъка, но 90 процента от него се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите в кръвта.
Заради широкото му разпространение сред клетките, влияе върху психичните процеси в организма - настроението, сексуалното желание, апетитът, сънят, паметта и други.
Доказано е, че има връзка между наличието на серотонин в организма и кърмата при кърмещите жени.
Според учени също така съвсем пряка е връзката между нивата на този хормон и депресията. Лошото настроение се обяснява с недостиг на серотонин. Чрез кръвно изследване може да видите какви са нивата на серотонина в организма ви, но не и в мозъка.
Разликата между мъжете и жените за наличието на хормона е малка, в полза на силния пол. Жените обаче реагират по-зле при спадането му и затова са по-склонни към депресия. Те стават тревожни и емоционално разстроени, докато мъжете са склонни към алкохолизъм и агресия.
Какво е серотонин синдром? Това е, когато действието на антидепресантите рязко покачва нивата му. До това може да доведе и вземането на екстази и LSD. Може да се стигне до халюцинации, температура, учестено сърцебиене.
Затова е по-добре да се поддържат естествени нива на хормона на щастието.
Как да ги поддържате чрез храна? Приемайте храни, богати на витамин B и магнезий. Също така стойте повече на открито и тренирайте.