Калфин: Водачите на листите бягат от дебати, защото са фалшиви и нямат какво да кажат

Вандали са потрошили шатрата на АБВ в Бургас миналата нощ, информираха днес гражданите водача на листата на партията

В предизборната кампания за Европейски парламент липсват дебати по принципни въпроси, заяви днес водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в Бургас. Според него те отказват да влязат в дискусия по ключови национални проблеми.

Калфин беше на посещение в морския град, където участва в множество събития и даде пресконференция пред граждани и журналисти.

Той вижда две причини да няма конструктивен политически спор – първата е, че при политическите сили липсват становища по важните за страната политики и втората – че водачите на листите са фалшиви – водачите на листите няма да станат евродепутати – нещо, което са заявили ясно. Или, ако имат намерение, то е за малко, уточни Ивайло Калфин.

По думите му предизборната кампания трябва да е видима и атрактивна, а начинът това да се слочи са дискусиите между кандидатите - най-важната част в една кампания.

"У хората липсва информация към изборите за Европейски парламент, а не липса на интерес към Европа. Големите партии нямат интерес хората да се интересуват от Европа", коментира евродепутатът, който е категоричен, че това е начинът да се запази политическото статукво.

Ивайло Калфин коментира и спряно решението на Общинския съвет в Бургас за влизане на Lafka на местна територия. Той приветства действията на областния управител и изрази задоволство, че са били чути и призивите на АБВ по казуса, и недоволството на гражданите. "Дали обаче това ще остане до изборите, за да не се дразнят хората, или ще има принципно решение? Ярък случай, в който държавата подкрепя една фирма – монополист, за да загроби бизнеса на другите малки фирми", коментира евродепутатът и допълни, че ако действията на местната власт са предизборно упражнение, то това е един много лош знак.

В Бургас Калфин каза, че АБВ следи отблизо местните теми – тази, свързан с прехвърляне на земята на Ченгене скеле към общината и Корабостроителницата. Евродепутатът заяви, че законодателството трябва да бъде променено, като собствениците да носят по-голяма отговорност при подобни случаи на неизплащане дължимите суми на работниците.

Представителите на местната структура на АБВ съобщиха за инцидент в разгара на предизборната кампания. Шатра на АБВ, където се се провеждат срещи с гражданите, е била потрошена от вандали миналата нощ. Тя се намирала на главната улица до местата и на други политически формации.