Архимандрит Дионисий: Поругаването на сайта на БПЦ е проблем за националната сигурност

В ексклузивно интервю за Bulgariautre Архимандрит Дионисий коментира посегателството върху сайта на Българската Патриаршия

Засегната бе институцията, представляваща най-голямото вероизповедание в България!

Сайтът на Българската православна църква (БПЦ) беше хакнат. До ранния следобед днес на страницата се показваше турското знаме с провокативен текст.

В ексклузивно интервю за Bulgariautre Архимандрит Дионисий бе категоричен:
„Това е проява на демонстрация, с маркетингова цел. Това е проблем на Национална сигурност и ДАНС, и те задължително трябва да кажат какво се случва, защо се случва, кой го прави. Ако са турски националисти, посолството на Турция в Република България, трябва да заяви какво е отношението на турската държава към тази група хора''.

Според него е засегнат не само конкретния сайт, а институцията, представляваща най-голямото вероизповедание в България.

"Турски националисти обявиха, че стоят зад хакването на официалния сайт на Българската православна църква. Причината, която те посочват е - заради неизявена позиция по отношение на нападението в „Джумая джамия“ в град Пловдив, което не е вярно", изтъкна той.

По думите му, и да не излиза с конкретна позиция по всеки случай, БПЦ не веднъж е доказала, че проявява не само толерантност, ами и изключително добри отношения (спасяването на българските евреи, позицията по време на Възродителния процес).

На въпрос какъв призив ще отправи към силно вярващите хора, които биха реагирали по-остро на въпросната атака, Архимандрит Дионисий посочи, че случилото се не би следвало да наруши вярата.

„Нека християните да се радват, защото сайтът на Българската Патриаршия работи отново и функционира нормално. Все още сме в периода на Пасхата. Подобни неща да не служат за съблазън и вместо да се насажда чувство, което не е присъщо за нас християните, като омразата, нека да проявяваме любов и да подадем ръка”, апелира той.
Архимандрит Дионисий подчерта, че отношенията на Българската православна църква с Главно мюфтийство винаги са били безупречни. „Те осъждат категорично този акт и застават зад нас. Нека да не се проявяват подобни реакции повече, защото това пречи на добрите междусъседски отношения и на добрите отношения между представителите на различните религии”, заключи той.