Медиците излизат на протест днес

Сред исканията им са да се осигурят пари в бюджета за здраве и да отпаднат лимитите за медицински дейности

Българските лекари ще излязат пред лечебните заведения за един час днес на обед, за да се включат в Деня на протест на европейските лекари.
Българският лекарски съюз взе това решение на извънредния си събор през уикенда във Варна. Съсловната организация подчертава, че исканията на лекарите не са политически, а чисто икономически. Медиците са недоволни от рестриктивната политика на НЗОК.

Лекарски протести ще има в Хасково, съобщи "Фокус". В отворено писмо на Районната лекарска колегия се заявява: "Средствата, отделяни за здравеопазване в България са в пъти по-малко, изчислени на брой население, сравнени с останалите страни от ЕС. Правителствените опити за все по-рестриктивно лимитиране на медицинските дейности на всички нива в системата вече сериозно ограничават професионалната независимост и свобода на българския лекар".

Варненските медици също излизат на протест. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри. Само от началото на тази година 28 лекари с различни специалности от Регионалната колегия са напуснали работните си места. Те са намерили реализация в Германия, Великобритания, Норвегия, Турция и Швейцария, заявиха от Регионалната лекарска колегия.

Ще протестират още лекарите в Ямболска област, Пазарджик, Кюстендил, Бургас и други населени места.

В случай, че исканията на БЛС за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., съсловната организация ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК, се казва в протестната декларация на Съюза.

Символичният протест е обявен за 12 ч. и се очаква да продължи един час, като работата в лечебните заведения няма да спира и пациентите ще бъдат обгрижени. В 13 ч. Българският лекарски съюз ще даде пресконференция под надслов: осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България; Проявата е част от международния ден на протест на европейските лекари.

Националната пациентска организация заяви готовност за подкрепа на протеста на българските медици.