Бум от иманярски набези край Дунав

Иманяри копаят с багери, унищожават римски крепости и селища

Нелегални търсачи на древни съкровища разкопават с багери и унищожават останките от римски крепости и селища по поречието на река Дунав край Лом, алармира "Труд". Иманярските набези рушат ценни археологически обекти и заличават информация за цели хилядолетия от родната и световна история, бият тревога историци.

На следите от вандалските атаки попаднал екип научни работници от Националния археологически институт и музей към БАН начело с доц. Сергей Торбатов. Археолозите открили над 20 изкопа, направени от тежки машини на км 150 край Лом. Иманярите са изринали до дъно културните пластове и са унищожили оцелелите през вековете антични съоръжения.

"Практика на търсачите на съкровища е да изравят безогледно тонове пръст и с металотърсачи да отсяват и прибират само метални находки. Всичко останало се унищожава", разказа археологът от Лом Валери Стоичков. Пресни иманярски изкопи са открити и край селата Сливата и Орсоя, а в с. Долни Цибър местните жители копаят находки направо в дворовете си, заявиха историците.

Според запознати от години в региона действа мрежа от наемни копачи и прекупвачи, които захранват с нелегални находки колекционери и търговци на старини. Експедицията по Дунав е част от проекта на ЕС Danub limes brand за опазване и защита на археологическите обекти от римската епоха чрез включването им в Конвенцията за световното културно и и природно наследство на ЮНЕСКО. Всички страни край Дунав ще създадат общ маршрут, който ще разкрива пред туристите историческите, културни и природни богатства край голямата река.