ЕРП-тата ужилили потребителите с 818 млн. лева

Общо 2690 са нарушенията. Сред най-сериозните са надути сметки чрез по-дълги отчетни периоди, манипулиране на електромери и некачествена услуга - нисковолтов или високоволтов ток, който съсипва електроуредите

Eлектроразпределителните дружества са ужилили държавата и потребителите с 818 млн. лв. чрез свързани лица. Това е станало чрез счетоводни манипулации, некачествено електроподаване и нарушения на Закона за обществените поръчки, съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев вчера, цитиран от информационните агенции.

2690 нарушения разкриха пълните одити на ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ за периода от 2008 година досега, оповестени от енергийния регулатор вчера .
Между 50 млн. и 3 млрд. лева може да бъдат санкционирани ЕРП-та, защото 20 000 лв. е най-ниската глоба, а 1 млн. лв. най-високата.

Най-голям брой са нарушенията, свързани с подмяна на електромери.

Само при ЧЕЗ са установени 1088 нарушения при 1283 проверки, тоест при 85% от тях. При ЕВН са направени 553 проверки и при 63% от тях се хванати нарушения, тоест нередностите са 349. В мрежовата компания при 570 проверки се оказало, че нарушенията са 320, тоест 56%.

Има случаи на манипулирани от дружествата уреди – така от 33 проверки за точността на измерване на електромери в ЧЕЗ – проверящите разкрили, че в 5 случая имало манипулация на измерванията, при останалите уреди при 15 се натъкнали на разлики в измерването, тоест при над 50%., обясни Боев.

Енергийните доставки по мрежата не отговарят на стандартите за качество. Напрежението е по-високо или по-ниско от необходимото по БДС и на хората гърмят електрическите уреди.

За 5-те години трите дружества общо са завишили с 818 млн. лева планираните технологични разходи, които са им били утвърдени и са били заложени при образуване на цените. Те се явяват допълнителен спестен приход на дружествата, който те насочвали за увеличаване на административни разходи и за външни услуги, за които били давани много повече средства от утвърдените. Въпреки тази икономия дружествата не са отчели по-високи печалби и не са платили корпоративен данък за нея и са ощетили държавата и акционерите, обясни Боев.

Средствата са изтичали към компаниите майки през консултантски и други пряко възлагани услуги. Така са ощетени и потребителите, които са плащали по-висока цена за тока. Сериозно нарушение е увеличаване на сметките на гражданите чрез по-дълги отчетни периоди, повече от 31 дни. Ако отчетите на трите компании са били коректни, цената на тока през годините е щяла да бъде по-ниска, е категоричен Боев.

Има случаи, при които разходи за инвестиции, направени в предходни години, се отчитат в следващи.

"До момента всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху цените.“

До две седмици ДКЕВР ще изготви актове за всяко от нарушенията поотделно и те ще бъдат изпратени на електроразпределителните дружества. Трите мрежови компании могат да възразят в тридневен срок от получаване на даден акт. ДКЕВР ще разгледа възраженията за нарушенията поотделно и тогава ще бъдат издадени наказателни постановления.