Вестниците в Четвъртък, 15 май

Най-доброто от печата

15-05-2014, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първанов: Парламентът произвежда само скандали

Експлоатация на деца в САЩ

Датският парламент пусна скандално секс видео за евроизборите (18+)

Спортът по телевизията днес

19-годишният Стивън си отиде, но не загуби битката с рака

Стара Загора утре: 15 май

ВарнаУтре: 15 май

ПловдивУтре: 15 май

ДобричУтре: 15 май

Без строителство на Златните - от 15 май

Медиците излизат на протести от 15 май

Браво! Бургаският остров „Света Анастасия“ посреща първите си гости на 15 май

Поп рок джаз фестът "Откритие 2014" започва на 15 май

Борисов: Не се съмнявам в победата на ГЕРБ, ако има висока избирателна активност

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще посети Плевен, Русе и Шумен

Борисов и Мария Габриел се срещнаха с представители на тютюневия бранш

Борисов: Вотът на недоверие е тест за ДПС

Радан Кънев: Доказахме, че БСП са национални предатели!

Радан Кънев: Горд съм, че предложих тази листа

Румен Петков: Орешарски, и тръби, а?

Румен Петков към премиера: Ще спреш ли шуробаджанащините във Варненско?

Румен Петков: Чиновниците на Орешарски си раздадоха 300 000 лв бонуси за Гергьовден, парите са от нашия джоб

Нова драма: 8-годишен се прострелял с пушка в устата

Полицията на крачка от мотива за зверското убийство?

Жестоко убийство в столицата шокира България

Кунева: Искам отговор от Станишев за "Южен поток"!

ATAKA: Заплашват Сидеров с убийство, защото е против санкции срещу Русия

ЕРП-тата ужилили държавата с 818 млн. лв.


Монитор
Eлектроразпределителните дружества са ужилили държавата и потребителите с 818 млн. лв. чрез свързани лица. Това е станало чрез счетоводни манипулации, некачествено електроподаване и нарушения на Закона за обществените поръчки, съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев вчера. 2690 нарушения разкриха пълните одити на ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ за периода от 2008 година досега, оповестени от енергийния регулатор вчера .
Между 50 млн. и 3 млрд. лева може да бъдат санкционирани ЕРП-та, защото 20 000 лв. е най-ниската глоба, а 1 млн. лв. най-високата.


Предизборно ДКЕВР "откри" хиляди нарушения на ЕРП-тата
Сега
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изненада с отклоняваща вниманието маневра. Заобикаляйки горещата тема "отнемане на лицензи", регулаторът вчера извади бомбастични "разкрития" за огромен брой нарушения, допуснати от трите електроразпределителни предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" през 2008 - 2012 г. След 4-месечен одит, предизвикан от жалби на граждани, за петгодишния период са установени близо 2700 нарушения в трите ЕРП, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев.


С 818 млн. лева раздули разходите си ЕРП-тата
Дума
Трите електроразпределителни дружества (ЕРП) на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО са спестили 818 млн. лв., които обаче са представили като разходи пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това сочат одитите, извършени от регулатора, резултатите от които бяха представени вчера. Те са за периода 2008-2012 г.
Констатирани са необосновано високи разходи за външни консултантски услуги, комисиони, услуги от свързани трети лица и мениджърски услуги, парите за които са изтичали към компаниите майки. Така ЕРП-тата са спестили данъци, а некоректните отчети са повишили цената на тока.
Общо 2690 са нарушенията. Сред най-сериозните са надути сметки чрез по-дълги отчетни периоди, манипулиране на електромери и некачествена услуга - нисковолтов или високоволтов ток, който съсипва електроуредите.


Поне 54 000 000 лева глоба за енергото
Труд
Минимум 53,8 млн. лева и максимум 2,5 млрд. лв. глоби ще бъдат наложени на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про". Санкциите са за 2690 нарушения на трите компании, собственици на енергомрежите, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Става дума за множество случаи на некачествен ток, проблеми с електромерите и заложени по-големи от реалните технологични загуби в цената на тока.


Иманяри рушат римски крепости по Дунав
Труд
Нелегални търсачи на древни съкровища разкопават с багери и унищожават останките от римски крепости и селища по поречието на река Дунав край Лом. Иманярските набези рушат ценни археологически обекти и заличават информация за цели хилядолетия от родната и световна история, бият тревога историци.
На следите от вандалските атаки попаднал екип научни работници от Националния археологически институт и музей към БАН начело с доц. Сергей Торбатов. Археолозите открили над 20 изкопа, направени от тежки машини на км 150 край Лом. Иманярите са изринали до дъно културните пластове и са унищожили оцелелите през вековете антични съоръжения.


Експерти подкрепят България в спора за "Южен поток"
24 часа
Докато Украйна се бори с безредиците в източните си региони, една доста по-съществена битка се води под земята и се решава от количествата природен газ и милиардите, които всяка година текат по тръбопроводите от Русия към Европа.
Руският гигант "Газпром" задоволява над 30% от газовите нужди на ЕС, а повече от половината от тези количества минават през Украйна. "Южен поток" трябва да осигури по-сигурен маршрут от украинския. По него ще се транспортират към 63 млрд. куб. м газ годишно през Черно море, България, Сърбия, Унгария и Словения към Италия. Дългият 2380 км газопровод се очаква да струва 17 млрд. евро.


Череши от Гърция са най-внасяната стока
Стандарт
Череши от Гърция са най-внасяната стока в момента, а цената им се вдига почти тройно от границата до магазините в столицата.
12 тона минаха за ден през вътрешната европейска граница между България и Гърция при ГКПП Капитан Петко във вторник. Според документите, които проверяват инспекторите от Агенцията по храните, хрущялките влизат у нас на цена от 1,5 евро за килограм. На пазарите в Хасково са по 4,50 лв. В същото време в софийските магазини килограм от червените плодове се продава на цени между 8 и 9 лева. Още по-скъпо е във Варна - гръцките там са по 5 лева за 500 г, а нашата хрущялка е 3.50 лева за същото количество.
Първата реколта от прочутите череши от градините край димитровградското село Крепост също е налице. Плодовете са узрели малко по-рано от обичайното заради топлото време. Най-доброто качество се продава между 4.50 и 6 лв.


Найденов проверява кубинките в армията
Стандарт
Пореден скандал гръмна около униформените обувки на Българската армия. Оказва се, че фирмата доставчик ги продава на военните за 52.20 лева за чифт, а в обикновен магазин същите могат да бъдат намерени за едва 20 лева. За куриоза съобщи във Фейсбук военен от Варна, който се натъкнал по случайност на обувките. За часове информацията обиколи "стените" на негови колеги из цялата страна. "Находката" стигна и до военния министър Ангел Найденов, който веднага нареди проверка на договора с фирмата доставчик, както и на процедурата по обществената поръчка.