19-годишният Стивън си отиде, но не загуби битката с рака

Жалко, че краят дойде толкова внезапно. Но животът беше хубав!

Тийнейджърът Стивън Сютън, който успя да събере над 3 млн. британски лири за благотворителност почина днес. Новината е съобщена от майка му във фенстраницата Stephen's story във фейсбук.

„Моето сърце, изпълнено с гордост, е разкъсано от болка заради моя смел, самоотвержен, вдъхновяващ син, който почина спокойно в съня си рано тази сутрин, 14 май. Несекващата подкрепа и любов към Стивън ще ни помогнат в този труден момент, както помогнаха на Стивън в неговото пътуване. Всички знаем, че той никога няма да бъде забравен, духът му ще продължава да живее във всичко, което той постигна и сподели с толкова много хора”, написа опечалената майка, цитирана от manager.bg.

Министър-председателят на Великобритания, който наскоро се срещна със Стивън, заяви пред „Скай нюз”: „Той беше наистина вдъхновяващ. Изказвам дълбоки съболезнования на семейството му и всички, които го познаваха. Той беше решен да не пропилява нито една минута, час, ден. Трудно мога да се сетя за някой друг с такова желание за живот, с такава вяра, че може да направи много, и който да иска да изживее всяка една минута”.

Новината за смъртта на Стивън дойде няколко дни, след като семейството му обяви, че той е прекалено зле, за да се изявява по медиите.

Преди по-малко от месец Стивън обяви пред хилядите си приятели и последователи във Facebook, че пише последна публикация и повече няма да има обновявания на статуса му от него лично, а само от членове на семейството му, защото той се приближава към края на живота си.

"Жалко, че краят дойде толкова внезапно. Има толкова много хора, които ги нямаше около мен, на които не можах да кажа "благодаря" и "довиждане" както трябва. Съжалявам за това. Ще продължа да се боря, докато мога, и каквото и да се случи след това, искам всички да знаете, че в момента съм в добро умствено състояние и спокоен. Това е от мен. Но животът беше хубав. Много хубав.", написа младежът в социалната мрежа.

Стивън е диагностициран с рак на стомаха, когато е на 15. Лекарите му дават живот до 2012 година. През април той публикува писмо за сбогуване във Фейсбук, което предизвика съчувствието и подкрепата на хиляди хора. Той е събрал средства за благотворителност от около 3 млн. лири, като сумата в сметката му продължава да расте. Парите ще отидат в полза на Британското дружество за онкологични заболявания сред тийнейджърите (Teenage Cancer Trust).

Битката с рака не е загубена. Примерът на Стивън трогна милиони тийнейджъри, които в прочуствени коментари обещават да продължат каузата му.
Почивай в мир, момче!

 

Финалното съобщение на Стивън Сютън във Facebook показва негова снимка
с палци нагоре, какъвто е знакът за одобрение в социалната мрежа.