Реформаторите: Целта на Кремъл е пълни права върху българската енергетика

"Общата енергийна политика в Европа е от изключителна важност за енергийната независимост на България", заяви Радан Кънев

Заедно с "Южен поток" и вота на недоверие трябва да бъде поставена и темата за създаването на Европейски енергиен съюз. Това заяви Трайчо Трайков по време на кръглата маса между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок, която се проведе днес в София.

Реформаторите изтъкнаха важността на поставянето на тази тема.

"Общата енергийна политика в Европа е от изключителна важност за енергийната независимост на България", изтъкна лидерът на Блока Радан Кънев.

Става дума за един "прозорец на възможностите", обясни той, който не трябва да изпускаме, защото скоро ще бъде затворен. Ако Германия преди е имала резерви относно създаването на единен енергиен съюз за ЕС, то наскоро немският канцлер Ангела Меркел се обяви твърдо "за" тази идея.

Кънев е категоричен, че страната ни не може да си позволи да изпусне възможността да участва с енергиен съюз в Германия.

На днешната среща реформаторите и ГЕРБ обясниха мотивите си да бъде поискана официално оставката на кабинета на Пламен Орешарски. "Истинският мотив за вот на недоверие в енергетиката трябва да бъде националното предателство на управляващите", категоричен беше лидерът на Реформаторския блок.

"Надявам се, че всички български институции, които сме сезирали по случая, ще реагират и ще стане ясно дали говорим за мега корупционен скандал, или за нещо още по-сериозно – държавна измяна", допълни той.

Фалитът на българската енергетика е стратегическа цел на Русия от 1996 г. насам, смята Георги Ганев, член на гражданския съвет на Реформаторския блок. Според него целта на Кремъл и на "Газпром" е да получат пълни права върху газопроводната ни мрежа.

"Така ще могат да ни държат бедни и да вдигат цените в България, винаги когато пожелаят", заяви и секретарят на РБ Гроздан Караджов. Неговото мнение е, че българските политици, които обслужват тези интереси са истински национални предатели, защото много добре знаят какво правят и действията им не могат да бъдат оправдани с недоглеждане или случайност.