Филмовата индустрия пое по пътя на промяната

Филмите засягат теми, като глобалното затопляне, затлъстяването сред населението и някои видове животни

Първо, през 2006 г. се появи „Неудобната истина” (An Inconvenient Truth). Филмът за глобалното затопляне. За последствията от човешката безотговорност, причинила различни климатични промени. Някои от тях се оказаха пагубни за редица видове животни и екосистеми.

 

 По-късно през същата година се появи „Нация за бързо хранене” (Fast food nation). Тази лента е посветена на хранителните навици, изградени сред американското население. "В момента американците харчат повече пари за фаст фууд, отколкото за висше образование, компютри, компютърен софтуер, нови коли, филми, книги, списания, вестници, видеоклипове и музикални записи, взети заедно."

 

 Миналата година голям хит стана „Косатка”(Blackfish) – история за морския гигант.  За една тъжа история – в плен. Във филма е отразена животът на Тиликум - косатка, която убива своята треньорка по време на представление пред препълнена зала. Няма по-красноречиво доказателство, че тези животни са прекалено интелигентни, за да бъдат дресирани.

Сега е ред на Fed Up. Акцентът пада върху световния проблем със затлъстяването и наднорменото тегло сред хората. Филмът се стреми да свали завесата на погрешното схващане за хранително-вкусовата промишленост, придружена от ниската хранителна култура на всички ни.  Диети и физически упражнения, добри и лоши калории, хранителни вещества и въобще – начинът ни на живот.

 

Американското правителство излезе с информация, че 17% от децата и подрастващите ( на възраст между 2 и 19 години) страдат от затлъстяване. Прогнозите са днешните деца да живеят много по-малко от родителите си.

 

Лентата разкрива някои от най-зловещите корпоративни трикове. Например съдържанието на захар в повечето храни е над нормата. Целта е те да бъдат по-вкусни, а не по-полезни.

Ако тенденцията се запази, един от всеки трима американци ще страда от диабет през 2050г.

Авторите на филма казват, че компаниите, които произвеждат храни, напитки или лекарства, нямат интерес да намалят захарта в менюто ни. Няма да бъде изгодно за тях, защото хранителните компании причиняват болести, а фармацевтичните ги лекуват. Така всички са доволни! Освен нас, потребителите... Създателите на филма са на мнение, че трябва да бъде създаден закон, който да предпази обществото ни от този омагьосан кръг.

 

Производителите в хранително-вкусовата промишленост трябва да бъдат ограничени от правителството. Но преди всичко, хората трябва да подканят правителството да направи  трудната стъпка към приемане на подобен закон. Той ще засегне интересите на редица влиятелни личности. Ако искаме да живеем по-дълго и по-здравословно, трябва да направим промяната. Всичко е в нашите ръце.