Хитлер и Ленин играят шах?

Звучи като фантазия, но такава картина ще се продаде на търг за най-малко 60 000 долара

Какво бихте казали, ако видите Адолф Хитлер и Владимир Илич Ленин да седнат заедно на една маса, за да играят... шахмат?

Звучи невъобразима идея, при положение, че става дума за авторите на двете противоположни идеологии, разтърсили политическата система на Европа през първата половина на миналия век. Макар най-емблематичните им дела да се разминават с около две десетилетия във времето, срещата между Хитлер и Ленин пак звучи политически невъзможна.

Но се е случила. Поне според картината на еврейската художничка Ема Лювенщрам, изобразяваща двамата лидери от двете страни на шахматната дъска - творба от 1909 г., под която и двамата са се подписали.

Всъщност, Ема е била учителка на неуспелия художник Хитлер, когато той е бил млад. Историята разказва, че въпросната партия е изиграна в къщата на еврейско семейство, което тогава отсъствало. Домът се намира в австрийската столица Виена.

Въпросната картина, която можете да разгледате на снимката по-горе, скоро ще бъде продадена на търг, информира "Ройтерс". Наддаването за нея ще започне от около 60 000 долара.Въпреки че за момента не е доказана автентичността на двата подписа върху творбата, в средите вече има голям интерес към нея и се очаква тя да се продаде на висока цена.

Всъщност, за момента шансовете подписите да са истински се оценяват на 80%, обясняват от аукционната къща, продаваща картината. Те са нараснали, след като е доказано, че личност, отговаряща на името Ема Лювенщрам, действително съществува.

За да докаже автентичността на произведението, неговият продавач се е подготвил със солидна документация от над 300 страници, като са включени множество тестове на хартията и на подписите върху нея, както и исторически факти за картината. "Прекалено е хубаво, за да е истина, но бащата на продавача е прекарал живота си в събиране на доказателства", обясниха от аукциона.

Междувременно не липсват и скептици.

Историчката Хелън Рапапорт, автор на наскоро излязлата книга "Конспиратор: Ленин в изгнание", е убедена, че платното е "нечия фантазия".

Да, докато е бил в изгнание преди Октомврийската революция, Ленин е прекарал известно време във Виена, която му е допадала "изключително много", но никога не е оставал толкова дълго там, че да се запознае с младия Хитлер, категорична е Рапапорт.

Е, хората, които са готови да отделят цяло състояние, за да станат собственици на тази знаменателна картина, сами ще преценят на кого да вярват.