Внимание! Старите блокове в Бургас опасни заради влагата и вятъра

71-годишна жена оцеля като по чудо след срутване на панелна плоскост от стар блок в "Зорница"

Много от старите блокове в Бургас са опасни. За това спомагат влагата и соленият вятър, заяви архитект Димитър Димитров.

"Няма я поддръжката на елементите, които крият опасности", показват наблюденията на архитекта. По думите му вътрешните елементи на всеки панелен блок биха издържали много време, но външните - гримът, трябва да се поддържат. "При санирането се прави подобрение на подхода към сградите. Средствата за подобно начинание не трябва да се ограничават", каза за ТВ7 Димитров. Според него част от местните данъци е редно да останат в местните общности и да се използват за благоустрояване.

Янка Темелкова, която в понеделник пострада при падането на панелна плоскост от тераса на 5-ия етаж в блок 17 в "Зорница", пък сподели, че както си вървяла, се намерила на земята. „Не усетих нищо. Лошото дойде изневиделица. На съседката ми й помогнаха да стане, а аз успях сама да се изправя. Отървах се само с натъртване и охлузване на ръката. Добре, че нямаше деца“, заяви Темелкова.

Д-р Анатоли Пацов от Спешния център в Бургас заяви, че 71-годишната Тодорка Делибалтова, чийто пръст бе отсечен при падането на орнамент от конструкцията, е извадила голям късмет, че е оживяла. „Жената дойде с тежка травма на ходилото. Единият пръст липсваше. Състоянието на другите е критично. Ще се борим с инфекцията, но най-вероятно ще ги запазим. Тя ще може да стъпва и да ходи нормално след месец. Извадила е голям късмет, защото падащата част е минала край главата й. Тя има охлузвания по лицето, но е жива“, каза д-р Пацов.