Правителството лъже за Южен поток

Предава националния интерес

В петък ГЕРБ ще внесе вот на недоверие срещу правителството за провала в сектор "Енергетика", поставяйки на преден план темите за "Южен поток" и фалирането на държавните компании НЕК и БЕХ. Това обяви днес лидерът на партията Бойко Борисов на срещата с реформаторите, която се проведе в тяхната централа в София.

По покана на десния съюз представители на ГЕРБ и Реформаторския блок проведоха дискусия по належащите енергийни теми и предстоящия вот на недоверие, който, и според двете политически страни, е необходим.

Реформаторите представиха информация по документацията на "Южен поток", достъпът до която им е бил отказан, но която са получили на основание Закона за достъп до обществена информация.

Оказва се, че данните от описа на деловодството на "Южен поток" не отговарят на изнесените от правителството лъжи. Внесените от народни представители от КБ промени в Закона за енергетиката, свързани с проекта за газопровода, явно противоречат на европейското законодателство и на българския интерес.

Те обслужват интересите на Руската федерация и според реформаторите са част от кремълската стратегия да се премине към проформа членство на България в Европейския съюз, но реално присъединяване към Евразийския такъв.

"Не отговарят на истината твърденията на министъра на икономиката и енергетиката, че участието по в проекта "Южен поток" няма да струва и лев на държавния бюджет", посочват от Реформаторския блок. След като на 15 август е заведено писмо от министъра на енергетиката на Руската федерация, в което се иска "оказване на съдействие на компанията Ю.П. Транспорт и b.v. за получаване на необходимите разрешения, свързани със строителството и експлоатацията на морския участък на газопровода", ден по-късно министър Стойнев е издал заповед до БЕХ ЕАД да участва в увеличението на капитала на ЮП България АД с още държавни финанси.

От своя страна лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов подчерта позицията на партията и на ЕНП, която е "за" строежа на "Южен поток", но само ако се спазва европейското законодателство и се защитава българският интерес. "Никой в Европа не е против "Южен Поток", подчерта Борисов.

Но обясни, че ако проектът бъде изпълнен в този си вид, България ще търпи огромни санкции от Европейската комисия, а следващите поколения ще плащат такси по него. "След 23 години тези, които се родят днес, ще започнат да плащат транзитни такси от "Южен поток", посочи той. "Нашата мисия е да спасим България от тези санкции", заяви от своя страна Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Бойко Борисов коментира: "Ние сме дали живи пари в България много до този момент. Сега отиваме и скачаме в нова авантюра".

От ПГ на ГЕРБ са поискали в началото на месец април информация от министър Стойнев за баланса на дружеството НЕК ЕАД, но такава им е била отказана, въпреки че по закон министрите от кабинета са длъжни да предоставят данни, изискани от народните представители.

"Законово установеният срок за отговор от министъра е 7 дни. На 25-тия ден получихме от него формален отговор, в който той обяснява, че не може да ни предостави информация за баланса на дружеството, тъй като този баланс все още не е заверен от одитора", разказа Делян Добрев. Стойнев се е обосновал така, въпреки че въпросът е съдържал молба за предварителни данни, в случай, че към постъпването му балансът на НЕК все още не е заверен.

По данни на партията, дефицитът на компанията възлиза на 3.2 млрд. лева, а този на БЕХ е нараснал от 3 милиона на 1.74 млрд. лева. "Ако имахме тези официални данни, щяхме да направим сравнение с минали години - 2008, 2009 и пр.", подчерта Борисов.