КЗК: ЕРП-тата злоупотребяват с господстващо положение

КЗК предяви твърдения за злоупотреба с господстващото положение на ЕРП-тата

Електроразпределителните дружества злоупотребяват с господстващо положение при отдаването под наем на стълбове на кабелните оператори. Това твърдение е предявено от Комисията за защита на конкуренцията на трите дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, информира dariknews.bg. Стълбовете, които са собственост на трите ЕРП-та, се използват от операторите на интернет, кабелна телевизия и телефония за разполагане и на техните съоръжения срещу наем. Според антимонополистите дружествата искат необосновано високи наемни цени.

Наемната цена на стълбовете е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят върху нейния размер, смятат от антимонополната комисия.

Електрическите стълбове ниско напрежение са собственост на електроразпределителните дружества, които ги отдават под наем за разполагане на съоръженията на кабелните оператори. Според комисията, операторите нямат друга алтернатива освен стълбовете, собственост на електроразпределителните дружества. Именно заради това дружествата налагат необосновано високи наемни цени.

„Видно от представените обосновки на цената дружествата отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната електроразпределителната мрежа. Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти", се казва в съобщението на комисията.

Определението не подлежи на обжалване, а в срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

ЧЕЗ остро възрази срещу твърденията за злоупотреба с господстващо положение, предявено от Комисията за защита на конкуренцията. От енергото за Западна България уверяват, че наемните цени са определени законосъообразно и на пазарен принцип. От дружеството са категорични, че ще защитят правата си по всички възможни начини.

И от ЕВН реагираха, като изразиха становище, че използваният от тях модел на ценообразуване отразява разходите,които дружеството извършва по поставяне и безопасно съхраняване на кабелните електронно-съобщителни мрежи върху стълбовете на разпределителната мрежа.