Комплект за оцеляване при бедствия във всеки дом

Планира се в раницата за оцеляване задължително да има суха храна с дълъг срок на годност, вода, медицински консумативи, малко дрехи, лични вещи и документи, фенерче и радио

Във всеки дом у нас да има комплект за оцеляване при бедствия. Това е предвидено в Националната програма за защита на населението 2014-2018 година.

Наводнения, земетресения, свлачища, горски пожари, силни бури и урагани. Това са само част от бедствията, срещу които човек е безсилен. Затова държавата ще организира разработването на "раница с всичко необходимо при опасност", предвижда документът, одобрен от Министерски съвет.

След като бъде разработена, раницата ще бъде рекламирана от държавата, а хората ще могат да си я купуват от търговските вериги, предвижда документът.

Планира се в раницата за оцеляване задължително да има суха храна с дълъг срок на годност, вода, медицински консумативи, малко дрехи, лични вещи и документи, фенерче и радио.

А докато експертите все още разработват тази идея, в село Дивотино хората вече са подготвени с неща от първа необходимост, информира Нова телевизия. Георги Крумов още помни ужаса и страха, който е изпитал със семейството си при земетресението в Перник преди две години. Признава, че не са имали никаква подготовка за трусовете. Сега раницата с неща от първа необходимост е винаги близо до тях.

На този етап раниците или комплектите за бедствия все още не съществуват у нас. Не е ясно и колко ще струват раниците за спешни случаи, а до тогава за всеки случай всеки един от нас може да си направим сам.

След като бъде разработена, раницата ще бъде рекламирана от държавата, а хората ще могат да си я купуват от търговските вериги, предвижда документът.