Вестниците в Сряда, 14 май

Вдигнаха летвата за бързите заеми


"Стандарт"
Фирмите за бързи кредити у нас ще трябва да се съобразяват с ново четири пъти по-строго изискване за минимален капитал. Това става ясно от решение на БНБ за промяна на Наредба номер 26 за финансовите институции, което вчера е прието от Управителния съвет на централната банка. Новият минимално изискуем капитал за развиване на дейност с бързи кредити у нас скача на 1 млн. лева, като сумата може да бъде набрана само със собствени парични средства на съдружниците и акционерите. Новият праг е четири пъти по-висок спрямо настоящото изискване за минимален капитал от 250 хил. лв. С измененията текстовете на наредбата се привеждат в съответствие с промените на Закона за кредитните институции, както и с най-новите международни стандарти за борбата с изпирането на пари, гласят мотивите на БНБ. Всичко това ще принуди всички небанкови институции у нас да се пререгистрират в БНБ.


Жандармерията ще пази бюлетините
"Дума"
Бюлетините за предстоящите евроизбори ще бъдат транспортирани до областните центрове, а освен кола на полицията, те ще бъдат охранявани и от автомобили на жандармерията. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който заедно с шефа на "Националната полиция" Тодор Гребенаров представи мерките за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на вота.
В понеделник външното министерство е получило първите изборни книжа. Тази сутрин в 9 ч. и първите 5 области ще получат бюлетините си. Лазаров припомни, че бюлетините вече се печатат в БНБ "с оглед недопускане събития, които са се случвали в близкото минало".


С нова наредба на Столичната община: Отпушват бутането на опасни сгради
"Труд"
Опасните или незаконни сгради и елементи от тях в София ще могат да се премахват по-лесно от общината принудително. А разходите по събарянето, поправянето или заздравяването на постройките ще бъде за сметка на собствениците. Това предвижда проект за наредба на Столичната община, изготвен от направление “Архитектура и градоустройство”.
На общината обаче няма да ѝ се налага да води дълги съдебни битки, за да си върне изразходваните пари, а ще може незабавно да си извади изпълнителен лист. С него, ако длъжникът не иска да плаща, съдебен изпълнител може да запорира сметките му или да продаде имуществото му и да покрие дълга. Предстои текстът с новите правила да бъде обнародван на интернет страницата на кметството и обсъден от граждани и съветници.


Коктейл „Молотов" в салатите
"Монитор"
Истински коктейл „Молотов" от нитрати и пестицити има в плодовете и зеленчуците. Дали нивото на химикалите в тях е нормално или е над допустимите норми купувачът на практика няма как да разбере, предупредиха лекари.
Престоялите салати са канцерогенни, те отключват рак. Това заяви вчера проф. Донка Байкова - преподавател по хранене и диететика в Медицинския университет в София и заместник-председател на Българското дружество по диететика. Причината на практика са нитратите, просмукали се в марулите, лука, репичките и зелето от азотните торове, с които се третират насажденията за по-високи добиви.


Абитуриенти на бал по дънки, даряват пари на "пеперудените хора"
"Труд"
Абитуриенти от столичната Втора английска гимназия ще празнуват завършването си с дънки и тениски, за да помогнат за лечението на "пеперудените деца".
За да популяризират инициативата си, те пуснаха хиляди хартиени пеперуди в центъра на София.


И манастирът в Бачково иска европари
"Труд"
40 млн. лева са нужни за пълна реконструкция и реставрация на Бачковския манастир. Това съобщи игуменът на обителта архимандрит Симон.
В момента две фирми изготвят проектите, с които ще се кандидатства за финансиране по програма "Регионално развитие и култура". Ако бъдат отпуснати, средствата ще бъдат получени на траншове.
Първоначално ще се ремонтира покривът на църквите "Св. Богородица" и "Св. Архангел". "Под керемидите са изникнали храсти и цветя. Тежко е положението и в източното крило на хотелската част на манастира", обясни архимандрит Симон.
На няколко места по тавана на коридора зеят огромни дупки и има опасност той да рухне. Стаите се нуждаят от освежаване и нови мебели. Последната реставрация на крилото е била през 1986 г.
От почистване и реставрация се нуждаят и стенописите в обителта. До края на юни документите за проекта трябва да бъдат готови и да се вземе разрешение от Светия синод за кандидатстване по програмата.
Предишният игумен на обителта епископ Борис бе прокуден след изтекло негово сексклипче в мрежата. Докато управляваше манастира, той постави единствено фонтан пред църквата и нашари външните стени на манастира. Дълго време той не пускаше реставратори на чудотворната икона, но накрая я повери на гръцки специалисти.


Сестрата на Део е кандидат за евродепутат
"24 часа"
Сестрата на Део Марина Драгомирецкая е втора в листата на Зелената партия за евродепутат. Джаз певицата, която се изявява в мюзикъла "Чикаго", членува в партията от 7 г., като от 1,5 г. е неин председател.
"Ако ме изберат, ще съчетавам музиката със задълженията си. Хората на изкуството са много организирани и не се съмнявам, че ще се справя", каза тя.


Пътна карта на ОССЕ стартира процес на децентрализация в Украйна
"24 часа"
ЕС, САЩ, Русия и Украйна подкрепят предложената от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) наскоро пътна карта за разрешаване на кризата в Украйна.
Това съобщи организацията вчера, след като през последните дни действащият председател на ОССЕ, президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер, провел консултации на високо равнище с четирите страни, подписали Женевското споразумение от 17 април. Владимир Путин също изразил подкрепа за документа в телефонен разговор с Дидие Буркхалтер. От външното министерство на Киев поясниха вчера, че са внесли някои уточнения.
Пътната карта се основава на четири елемента: отказ от насилието, разоръжаване, национален диалог и провеждане на президентски избори на 25 май, съобщи ОССЕ.


Строят жилища за бедни от догодина
"24 часа"
Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страната още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.
В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а.


Пироманът от Враца само драснал клечката на тръбите, търси се поръчителят
"24 часа"
Според експерти огънят е унищожил имущество за около 1 млн. лв. Ден след пожара полицията арестува младеж, заподозрян за подпалване на тръбите. 25-годишният Диян Неделчев е родом от димитровградското с. Здравец, но от близо 3 г. живее във Враца с майка си, която се омъжила повторно в града. Според разследващите задържаният веднага признал, че той е предизвикал пожара.
Самоличността му е разкрита, след като са прегледани записите от охранителната камера на автошколата срещу склада с тръбите. На тях се вижда как облеченият в светло яке и дънки младеж влиза между тръбите и излиза бързо, като се оглежда наоколо. После влиза втори път, бави се минута и след второто му излизане тръбите са обхванати от огромни пламъци и бързо започват да се стопяват.
“Платиха ми 2000 лв., затова подпалих тръбите - казал на първия разпит Диян. - Работя в близката до склада автомивка и оттам взех препарат против замръзване на стъкла, с него залях тръбите, преди да ги подпаля.”


Rазследващи: Изчезналата Стоянка Дудекова не е напускала легално страната
"24 часа"
48-годишната Стоянка Дудекова от Карлово, която е в неизвестност от 26 март, е била гадже на бивш полицай. Именно той е скроил план за изчезването й. Тази нова версия подхвърли бившият съпруг на жената Веселин Божилов.
Според него ченгето е бил истинският любовник на Стоянка, а останалите трима, с които демонстрирала близост, били само за прикритие.
“Казал съм го, където трябва. Ако си отворя повече устата, може и аз да пропадна някъде”, добави Божилов. Той се оплака, че телефонът му се подслушвал и не можел спокойно да говори.
Бизнесменът подозира, че в изпълнение на замисления сценарий да се покрие Дудекова е отклонявала част от оборота в семейния им магазин за авточасти, където била продавачка преди развода. Не може обаче да го докаже, тъй като не е правил ревизия на жена си.
Божилов твърди, че Стоянка и друг път е изчезвала мистериозно. В началото на юли миналата година я нямало 5 дни. По това време двамата още не били разведени.
“Случи се точно преди рождения ми ден. Не си вдигаше телефона и бях решил да подам сигнал в полицията. Дъщеря ми тогава призна, че майка не отговаряла, защото искала да си почине”, разказва Веселин.