5 причини да ограничите гледането на телевизия

Заседяването пред екрана е вредно

Телевизията е нещо, без което не можем да си представим съвременния живот. Голяма част от свободното ни време минава пред телевизионния екран. В което няма нищо лошо, защото телевизията информира и забавлява. Но всичко трябва да е в умерени граници. Защото прекомерното заседяване пред телевизора, може сериозно да навреди на здравето. Особено на децата.

Ето няколко вреди от телевизията:

1. Напълняване
Ако седите в офиса по 8-9 часа, а след това се приберете вкъщи и седнете пред телевизора, шансът да напълнеете е огромен. Особено ако похапвате чипс или шоколад, докато гледате любимото си предаване. Затова по-добре след работа отидете на спорт, а след това погледайте телевизия. Ще се отрази добре и на фигурата, и на тонуса ви.

2. Нарушение на съня
Светлината от екрана действа като стимулант на нервната система и е една от причините за проблеми със съня. Особено, ако гледате късно вечер. Затова е препоръчително в спалнята ви да няма телевизор и поне час преди да заспите, да не гледате телевизия.

3. Загуба на време
Не е лошо да гледате телевизия, но ако правите само това във всяка свободна минута, не смятате ли, че губите време за куп други полезни дейности. Като например да се видите с приятел, да карате колело, да учите език, да танцувате или хиляди други неща. Вместо това вие безцелно разцъквате каналите и се ядосвате, че пак няма нищо интересно. Но въпреки това не откъсвате очи от телевизора. Изгасете го и излезте навън! Има хиляди възможности за развлечение.

4. Телевизията вреди на...спермата
Ето нещо, което може да ви изненада, но се оказва, че е така. След редица проучвания е установето, че мъжете, които гледат телевизия над три часа на ден имат два пъти по-малко сперма от тези, които рядко сядат пред екрана. Това е свързано с ниската физическа активност и затова за мъжете е особено важно да се движат. Разбира се, това ще подобри и куп други здравословни показатели.

5. Негативни мисли
Проучвания сочат, че хората, които редовно гледат новини и публицистични предавания, са настроени по-песимистично към живота. Те са склонни към депресия и не се радват на живота. Това не значи да престанете да гледате изобщо новини, но е хубаво да не съсредоточавате ежедневието си само върху тях.