Нина Найденова: Състоянието на икономиката ни е плачевно

Трябва да насочим стопанските си усилия във високотехнологичните отрасли, смята кандидатът за евродепутат от АБВ

Българската икономика има нужда от преструктуриране, заяви в ефира на Радио "Фокус" кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Нина Найденова.
"По-голямата част от фирмите у нас са малки, с по няколко души персонал и работят в сферата на услугите, а не в производството. Пример за обратното имаме в съседна Румъния. Там секторът е ориентиран към големите предприятия и това дава серизоен положителен икономически резултат, към какъвто се стремим и ние", обясни тя.

Според Найденова втори основен проблем за страната ни се явява сериозната липса на преки чужденстранни инвестиции.

На третото място трябва да посочим състоянието на платежния баланс на страната. Той е в постоянен и сериозен дефицит, тоест вносът надвишава значително износа, посочи Найденова. Според нея икономиката ни произвежда за износ главно материали и суровини с ниска степен на преработка и добавена стойност, което е изключително нерентабилно и носи минимални печалби. Фактор, който съседна Румъния отново е преодоляла отдавна.

"Сред основните причини за плачевното състояние на нашата икономика е и дългогодишната липса на ясни приоритети и дългосрочни цели за нейното развитие", заяви Нина Найденова. По думите й усилията трябва да бъдат насочени във високотехнологичните, наукоемки отрасли - като микроелектроника, енергетика и биотехнологии.

Целта на всичките тези промени е да се създаде многобройна средна класа, а не както е сега - малко богати и много бедни. Трябва да се предприеме и политика на доходите, тъй като големият капитал е човешкиятресурс, изтъкна още Найденова.

Тя коментира и състоянието на образователната ни система, която по думите й е скъсала връзката си с бизнеса и подготвя неквалифицирани кадри, които тепърва трябва да бъдат преобучавани, за да задоволят нуждите на работодателите.

Трябва да се създаде мост между образованието и бизнеса с включване на професионалната, дуална форма на обучение, която дава възможност за стаж и заплащане, още докато младежите ходят на училище. Това ще им даде шанс за реализация и ще пресече сериозния емиграционен поток на млади хора към западните държави, посочи в заключение Нина Найденова.