Присъда: Анорексия

Едно от най- сериозните психични заболявания с физическо отражение. Красотата е нож с две остриета и никога не се знае, какъв ще е краят на битката с килограмите

 

Анорексия – едно от най- жестоките заболявания на новото време. Стереотипът за красотата изменя не само общоприетите норми за „естетика”, но и мисленето на младите, които се стараят все повече да се доближават до своите кумири. И докато за обикновените хора да си „слаб и известен” е мечтана Нирвана, Chudesa.net прави класация на най- шокиращите случай, които имат за цел да покажат последствията от манията за отслабване.

 

 

 

 

5. Двете сестри-моделки, Елиана и Луизел. И двете са се разболели от анорексия по едно и също време. Елиана напуска този свят на крехките 18 години, шест месеца след нея на 22-годишна възраст си отива от света и сестра й Луизел.

 

 

 

 

4. Майка, която отслабва с 20 килограма, за да бъде още по-съпричастна и пълноценна в борбата на своята дъщеря с анорексията.

 

Майката-героиня се нарича Доли Дженингс. За да разбере по-добре как се чувства дъщеря й Рут и така да успее най-пълноценно да й помогне, тя отслабва с 20 килограма.

 

 

3. Лорън Бейли води жестока битка с анорексията. Тя е развила болестта буквално за 12 часа и накрая е достигнала теглото от малко над 20 килограма, което е нормално тегло за едно 5-годишно дете.

 

 

 

2. Историяна на майката-анорексичка. Разгледайте внимателно тази снимка, виждате две момичета нали?! Да, но за съжаление не е така. Едната от тях е майка на другата. На снимката има майка-анорексичка, която е толкова слаба, че носи една и съща рокля с нейната дъщеричка, която е на 7 години.

 

Името на майката е Ребека, тя е на 26 години и тежи по-малко от 30 килограма. Теглото й е дори по-малко от това на  7-годишната й дъщеря. Единствената храна, която Ребека приема е препечени филийки, малко супа и енергийни напитки.

 

 

1.Близначките-анорексички. За още по-голяма наша изненада двете сестри-близначки по професия са лекари, техните родители са били известни писатели. За най-голямо съжаление обаче и те се впускат в дълбините на анорексията и водили този начин на живот 20 години.

 

 

Една от най-красивите телевизионни водещи в Гъция Нана Каригиани ужаси многобройните си фенове. Години наред блондинката е сочена за една от най-сексапилните гърцки телевизионерки. Кариертата й е повече от успешна, а външният й вид – безупречен.

 

Същата трагедия е сполетяла и сексимволът на Гърция, водещата Нана Каригиани. В стремежа си да бъде с перфектни мерки неусетно Нана преминава границата и от някогашната красавица не остава и следа. Подлагайки се на дълги и изтощителни диети, бившата манекенка попада в коварните лапи на анорексията, която я съсипва.

 

 

Британско изследване показа, че близо 1,6 млн. жители на Острова са засегнати от подобен тип заболявания, а една пета са представители на силния пол.

 

Нормално момичетата и жените са тези, които вечно са потиснати от фигурата си и по-често се разболяват от анорексия, но ето че последните научни данни показват, че и мъжете масово започват да се сблъскват с този проблем, пише Edna.bg.
Казусът с обсебването да сме ненужно слаби, обаче, се изразява по различен начин при двата пола.
И докато жените редуцират приема на храна, то мъжете свалят килограми, подлагайки се на постоянни физически тренировки.

До голяма степен всички списания, от които надничат перфектно изваяни тела и цялата фитнес култура, издигната в култ почти навсякъде по света, са "горивата", движещи манията да слабеем до неузнаваемост.  Като прибавим към картинката и мъжките модели, чиито пропорции чак дразнят с идеалния си силует, пътят към анорексията бързо се скъсява.
И при двата пола най-силните причини за хранителните смущения са депресията, стресът и психическият и физически тормоз от заобикалящата среда. Затова храната най-често става убежище или кошмар за по-лабилните личности, които напълняват или непрестанно топят килограми, превръщайки се в ходещи сенки.


И ако анорексиците се мислят са дебели, дори и да тежат 35 килограма, то бигорексиците са на противоположното мнение и винаги се виждат като прекалено кльощави, което ги кара постоянно да трупат мускулна маса. Преследването на масивна телесна структура подчинява тези индивиди да поглъщат огромни количества протеини и подобен тип изкуствени добавки. Много от тях се пристрастяват и към стероидите, които увреждат редица органи с течение на времето.

 

Винаги има други начини да се чувстваме добре със себе си и да се харесваме, гладуването и подлагането на мъчителни диети обикновено е нож с две остриета, а понякога няма връщане назад. Трябва добре да се замислим, наистина ли няколко килограма повече са толкова лошо нещо ?