С 3% е нараснало доверието на хората към Европейския съюз

Водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева участва в дискусия на тема "Има ли евроскептицизъм в България и колко силна заплаха е той"

Доверието към Европейския съюз се е покачило с 3% през настоящата 2014 г., показват евробарометрите. Това информира водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева, която участва в кръгла маса на тема “Има ли евроскептицизъм в България и колко силна заплаха е той”.
По думите й европейските институции обясняват нарастването на доверието с проведените 51 дебата за бъдещето на Европа. “Т.е., европейските граждани бяха чути”, подчерта Кунева.
Това показва, че мерките на ЕС работят, добави тя и изтъкна: “В Испания бяха открити 40 000 работни места; Португалия и Ирландия излязоха от близкото наблюдение, излязоха от кризата”.

На събитието бяха представени резултатите от новия доклад на ЕСВП - “Как да отговорим на надигащия се евроспектицизъм”. Според авторите на изследването проевропейски настроените политици трябва да дадат на хората истински избор, подчертавайки в отговор на нападките на своите опоненти истинските проблеми в европейските общества.
Проевропейските партии трябва да подчертаят традиционните политически идеи, разделения и избори – например този между ляво и дясно в Европа, както и различните решения, които двете дават на най-сериозните проблеми в станите членки – безработицата, миграцията, ниския икономически растеж и други. Когато евроспектиците издигат тезата за противопоставяне между “хората” и “елитите”, европодръжниците трябва да защитават идеята за диалог и конструктивни решения на предизвикателствата пред държавите, вместо залитане към национализма и ксенофобията.

Според Меглена Кунева основното опасение е доколко могат да се сближат левите и десните “мейнстрийм” партии, за да се преборят със спектицизма и дали това сближаване крие рискове. “Опасно ли би било, ако се окаже, че те нямат толкова големи различния, че да може в пукнатината между тях да се развият крайните евроспектици?”, запита риторично тя.
Първият български еврокомисар успокои, че в борбата с евроспетицизма отлика между левите и десните категорично ще има.

“Европейските институции дават все повече сила на Европейския парламент. Големият проблем е дали парламентът ще усвои тази сила”, коментира още тя. Според Кунева онова, което ще бъде решаващо за бъдещето на Европа и Европарламента, са новите технологии, които трябва да изместят остарелите, “ръчни” механизми, особено по отношение на гласуването вътре в него.
Меглена Кунева подчерта, че е оптимист за бъдещето на Европа. “Да, аз вярвам в Европейския съюз”, категорична беше тя.