САЩ ще направи стъпка към обединението на Кипър

Вицепремиерът на САЩ Джо Байдън ще посети разединеният остров

Американският вицепрезидент Джо Байдън ще посети Кипър, за да насърчи диалога между кипърските турци и гърци за обединяването на острова, съобщи Белият дом.
Вицепрезидентът на САЩ ще бъде най-високопоставеният американски държавник, който посещава Кипър за последния половин век. Той ще проведе разговор както с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, така и с представителя на кипърските гърци Никос Атастасиадис.


Тема на разговорите ще бъде напредъкът, който двата етноса са постигнали в хода на интензивния дипломатически диалог през последните шест месеца.
Кипър беше разделен през 1974 г. , след като турската армия нахлу на острова на Афродита и окупира 40% от неговата територия, въпреки че турското малцинство беше едва 18%. Проблемът за обединяването на Кипър навлезе в нова фаза, след като през 2004 г. Никозия се присъедини към Европейския съюз, а няколко години по-късно на морския шелф бяха открити значителни запаси на петрол и газ.


Европейският съд по правата на човека вчера нареди на Турция да изплати 90 милиона евро на кипърските гърци. Парите са компенсации за дискриминацията в резултат на турската инвазия в Кипър през 1974 г. Съдът постави, че 30 милиона евро трябва да отидат за семействата на хората, изчезнали след инвазията. Останалата част от сумата ще бъде изплатена на кипърските гърци от анклава в полуостров Карпас в северната част на Кипър, който се намира под турско-кипърски контрол.