Световната здравна организация: Българите са алкохолици

Половин милион българи редовно посягат към чашката

Над половин милион българи са пристрастени към алкохола. Това са около 7% от населението, като половината от тях употребяват твърд алкохол в количества, които сериозно вредят на здравето им. Данните са на Световната здравна организация за алкохолните навици по света, като се позовават на изчисления, направени в периода 2003 – 2012 година. Анализът обхваща 194 страни.
Българите над 15 години в периода 2003 – 2005 г. са изпивали средно по 11,6 литра твърд алкохол годишно. През следващите години се наблюдава лек спад в консумацията на концентрат, като от 2008 до 2010 г. количеството е средно 11,4 литра на година. Според СЗО истинското количество е 16,9 литра на година на глава от населението, защото в изчислението не са включени напитки, които са епизодични.

И за двата периода резултатът е под средното ниво за европейския регион, където са и световните лидери в пиенето Русия, Беларус и Украйна. В Европа като цяло се пие най-много твърд алкохол на глава от населението от всички останали региони, но пък има стабилизиране на консумацията през последните пет години, докато в други части на света като Югоизточна Азия и Западния тихоокеански район тя се увеличава.

Средното количество твърда алкохол, което мъжете у нас са изпили през 2010 г., надвишава над три пъти това на пиещите жени - 17.9 към 5.3 л. Мъжете със зависимост пък са два пъти повече от жените.

Добрата новина е, че близо една трета от възрастните у нас не пият, като близо половината от тях никога не са били почитатели на алкохола.

 

От всичкия изпит алкохол през 2010 г. в България 44% е спиртен, 39% е бира и едва 17% е вино. В тази класация се нареждаме със страни като Албания, Унгария, Словакия и Кипър, но в повечето държави от Западна Европа се набляга много повече на по-леките питиета.

Най-големите любители на спиртните напитки в Европейския район са Туркменистан с 58% консумиран твърд алкохол за годината, Молдова и Казакстан с по 65%, Киргизтан със 73%, Узбекистан със 76%, Армения с 85% и Таджикистан с рекордни 89%. За сравнение в Русия само 51% от изпития алкохол е спиртен. Лидери в пиенето на бира са Босна и Херцеговина със 73% и Исландия с 62%, а Чехия и Германия, които са считани за "бирени нации", са с по малко над 50%. Най-големи любители на виното пък са италианците с 66%, докато французите пият вино в 56% от случаите.