Сънуваме – мозъкът е здрав

Животът

13-05-2014, 10:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Нарушението на съня, които пречат на сънуването, могат да доведат до Паркинсон и Алцхаймер

Сънуването може би е най-красивото състояние на съзнанието, което имаме възможност да изпитаме. Умът ни се бори, докато тялото е утихнало в почивка. За съжаление обаче, тези, които страдат от нарушения на съня, може да бъдат лишени от едно от най-хубавите преживявания в живота, а същевременно с това да се предизвиква хаос по отношение на здравословното им състояние,пише dnes.bg
Изследователи от Университета в Торонто установяват, че нарушенията на съня, които пречат на сънуването, могат да доведат до развитие на мозъчни заболявания като болест на Паркинсон и Алцхаймер.
Състоянието, при което има нарушение на бързото движение на очите, е предупредителен знак за невродегенеративни заболявания, които могат да доведат до развитие на мозъчно заболяване. Фактите сочат, че 80 – 90% от засегнатите от това нарушение на съня ще развият заболяване на мозъка.
Сънят е феномен, който включва "преход" през три "порти" на съзнанието: бeзсъние, бързо движение на очите (REM) и не-бързо движение на очите (N-REM).
Обикновено сънищата идват в REM фазата на съня. Изненадващо, електрическата активност на мозъка през тази фаза е подобна на активността при бeзсъние – невроните функционират много еднакво.