Продават амфетамин на деца в училищна лафка

Опасният продукт изправи косите на родители и учители

Разтревожени родители на деца от софийското 120-то училище сигнализираха за опасния десерт, съобщиха от предаването „Тази сутрин” по БиТиВи. Въпросният бонбон се продава във вид на флакон, който се впръсква в устата.


В последния работен ден преди майските празници майка на 7-годишна ученичка открила в чантата й подозрително изглеждащ флакон с пулверизатор.
Детето било алергично, а на семейството му предстояло пътуване и майката решила да провери продукта за вещества, които могат да отключат нежелани симптоми на алергична реакция. Занесла флакончето в „Пирогов” за изследване. Там установили наличието на амфетамин.


Шокирана от резултата, майката сигнализирала директорката на училището, както и родителите на други деца в 120 ОУ. На този етап директорката трябва да се обърне към следствените органи, които да продължат работа по случая, смятат родителите.
„Флакончето, занесено за проба, е разпечатано и няма документ откъде е закупено. Дамата би могла да го закупи отвсякъде, където пожелае. Тя и урина може да сложи в него и утре да се окаже, че в 120-о училище продават флакони с урина", пък заяви по-рано директорката на училището Цветана Тонева.


По думите й в лаборатория на „Пирогов" не може да се направи изследване на наркотични вещества и това няма никаква стойност. По думите й такова изследване се прави единствено и само в МВР. „Има си регламент. След този сигнал, трябва да дойдат, да изземат количества от това, което се продава в стола на училището, да го занесат в лабораторията на МВР, да се направи изследване.


Кметът на община „Лозенец" каза пред БиТиВи, че в момента се правят проверки на въпросната лавка. Наредба 37 трябва да се спазва. Всеки продукт трябва да бъде придружен със сертификат за съдържанието, посочи той и допълни, че обществото не трябва да бъда толерантно към подобни нарушения.