3500 лева глоба за обида във Facebook?

Глобата е наложена от Първоинстанционен съд в Пещера на жена

Случката е следната – обвиняемата работела в Нюкасъл и напуснала сама, като написала на стената си във Facebook обиди срещу британските си работодатели. Те поискали от нея да се извини на същата страница, а в крайна сметка се стигнало до съд, но интересното е, че е избран български съд. На първа инстанция британците печелят и обвиняемата е глобена с 3500 лева. Обвиняемата обаче казва, че някой е хакнал профила ѝ и е написал обидите.

Пред bTV адвокат Александър Кашъмов коментира, че пред Европейският съд все още не е имало такъв случай, но в България има вече подобни дела. В практиката на Европейския съд имаше случаи с търсачки и автоматично генерирани съобщения, за които съдът реши, че са неприемливи, добави Кашъмов.

Същевременно адвокат Марин Марковски заяви, че в новия Наказателен кодекс случаите на обидите и клеветите са много „охлабени”. В законопроекта се предвижда най-много глоба, а в сегашния НК се носеше наказателна отговорност, подчерта Марковски. Той подчерта, че по случая в Пещера обвинителите трябва да докажат престъплението и че представената като доказателство снимка на стената с обидите може да е фалшива.