Вестниците във Вторник, 13 май

Проведените в Донецка и Луганска области „референдуми" са в нарушение на международното право и на украинската конституция

Вестниците във вторник цитират позицията на президента Росен Плевнелиев за референдумите в Източна Украйна.

"Проведените в Донецка и Луганска области „референдуми" са в нарушение на международното право и на украинската конституция и представляват пореден опит да се ревизира установеният правов ред в Европа. Те бяха организирани от нелегитимни сепаратистки групировки, което ги прави незаконни и резултатите от тях не могат да бъдат признати". Това пише в официалната позиция на президента Росен Плевнелиев по повод проведените „референдуми" в Донецка и Лугански области в Украйна.
България е изразила своята позиция в подкрепа на запазването на териториалната цялост на Украйна и президентът счита, че подобни действия имат за цел по-нататъшната дестабилизация на страната в навечерието на президентските избори, пише президентството..." - в. „Стандарт".

„По думите на Плевнелиев, България е изразила своята позиция в подкрепа на запазването на териториалната цялост на Украйна...
Украинският народ има суверенното право сам да реши своето бъдеще и да определи своя път чрез свободни и демократични избори, се посочва още в позицията на президента Росен Плевнелиев..." - в. „Труд".

Всекидневниците отделят място и на случая с лицензите на енергоразпределителните дружества, във връзка с който бяха отправени обвинения и към държавния глава. .

„Одиторите и ДАНС да побързат с докладите си има ли нарушения в електроразпределителните дружества. За това настоя министърът на икономиката Драгомир Стойнев в Хасково вчера. След тях ДКЕВР ще може да се произнесе по казуса за отнемането на лизензиите им. На този етап има преговори между ЕРП-тата и НЕК, но аз не виждам конкретни резултати, каза министърът. Той заяви, че сме на 135-о място в света по времетраене и разходи за включване в енергосистемата, което било важно за бизнеса.
До края на работния ден вчера ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" внесоха в ДКЕВР становищата си по процедурата за лицензите им. На 28 април регулаторът даде отсрочка до 12 май на трите дружества да направят това.
Вчера от ЕВН казаха, че анализите на новите доказателства на НЕК са препотвърдили позицията им, че няма основание за отнемане на лиценза. Становището ни е, че не ние дължим средства на НЕК, а тя ни дължи пари за зелена енергия, казват от енергото. От ЧЕЗ заявиха, че не коментират срещите си с НЕК, тъй като са търговски преговори.
И от ЧЕЗ смятат, че няма основание дружеството им да остане без лиценз.
От "Енерго-Про" изпратиха съобщение, че са предложили на НЕК преговори. Те са съгласни да възстановят прихванатите суми, а НЕК в кратък срок да признае финансовите си задължения към електроснабдителното дружество в пълния размер.
Вчера пък експерти предложиха борд в енергетиката, който да въведе ред и да стабилизира системата..." - в. „24 часа".

„Енерго-Про отново предложи на Националната електрическа компания търговският спор между двете дружества за прихващане на некомпенсирани разходи за задължителното изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, да бъде регулиран чрез преговори. Това съобщиха от дружеството.
Енерго-Про повтори направените по-рано на НЕК предложения за сключване на споразумение, с което се ангажира в рамките на няколко месеца да възстанови прихванатите суми, в случай че общественият доставчик (НЕК) в кратък срок признае финансовите си задължения към електроснабдителното дружество в пълния им размер. Те са формирани в резултат на непълното компенсиране на разходите за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени в обхвата на оспорвания период - от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г.
Пред "Дневник" от дружеството уточниха, че този вариант досега е обсъждан неколкократно с НЕК, но към момента споразумение не е постигнато. Затова предложение за него е внесено днес отново в държавната компания.
Едновременно с това от Енерго-Про са информирали ДКЕВР за поредната стъпка, предприета в посока на разрешаване на спора.
"През последните месеци нашите две дружества бяха противопоставени едно на друго, всяко действащо в защита на търговския си интерес и финансова стабилност", се казва в писмото, изпратено днес до НЕК..." - в. „Дневник".

„Вицепрезидентът Маргарита Попова за пореден път вчера подложи на критика действията на държавния глава. Коментарът й бе по повод категоричното заявление на Росен Плевнелиев, че няма да се яви в парламентарната временна комисия, която бе създадена да разследва срещата му с шефа на EVN. 
"Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор", заяви Попова в отговор на въпрос дали самата тя би се отзовала на изслушване в комисията. "Това е силно политическо и държавническо действие, така че трябва да бъде внимателно обмислено", бе критична тя. Самият Росен Плевнелиев заяви пред Би Ти Ви в неделя, че категорично няма да отиде в НС, тъй като не иска да легитимира една "противоконституционна и недемократична инициатива".
Вицепрезидентът не прие и твърдението на Плевнелиев, че създаването на анкетната комисия нарушава баланса между парламент и президент...
ГЕРБ пък обяви вчера, че до дни ще поиска от Конституционния съд (КС) да се произнесе дали е законосъобразно създаването на анкетната комисия в НС за Плевнелиев. Според основния закон държавният глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. През 2012 г. КС обяви за противоконституционна т.нар. комисия "Яне Янев", която трябваше да разследва актовете на помилване, даване на гражданство и опрощаване на дългове през двата мандата на Георги Първанов..." - в. „Дневник".

„Междувременно зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева предупреди, че депутатите от опозицията ще внесат жалба до Конституционния съд за временната комисия, която трябва да разследва политици за връзките им с ЕРП-тата. 
"В комисията по енергетика в Народното събрание регулярно са изслушвани и представители на ЕРП-тата, на НЕК и на БЕХ, поради което е абсолютно безпредметно за нас нарочна временна комисия, която отново е заради "Атака", да води и да има такава инициатива", каза Цачева по bTV.
"Българските граждани трябва да знаят, че това се случва единствено и само за да състави комисия срещу президента Плевнелиев, което е абсолютно недопустимо, противоконституционно. Затова ние внасяме жалба, искане в Конституционния съд", категорична беше Цачева. 
"Нека конституционните съдии се произнесат по законосъобразността на комисията", каза и Димитър Главчев (ГЕРБ). "Готови сме с вота на недоверие - мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която народни представители отидоха на крака, за да знаем какво е точното състояние на НЕК и какви са загубите на дружеството", отбеляза още зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ. 
И допълни, че депутатите от опозицията искат да са подготвени с точни данни, когато се стигне до дебатите по вота на недоверие в пленарна зала. "Ние сме "за" "Южен поток", но категорично, спазвайки правилата на Европейския съюз", каза Цачева..." - в. „Стандарт".

Евроизборите отново са със запазено място на страниците на всекидневния печат.

„ЦИК е усложнила проверката, която гражданите могат да направят, за да се информират дали фигурират в списъците за регистрация на участниците в евровота, стана ясно вчера. За целта трябва да се попълни формуляр на страницата на комисията с трите имена и ЕГН, откъдето на личния имейл от ЦИК ще върнат персонален идентификационен код. Именно с него може да се направи проверката. Въведен е и допълнителен контролен код. Така ЦИК отговаря на една от препоръките на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) покрай скандала с редица публични личности, които се откриха в подписките, без да подозират, че са ги подкрепили. Сред тях бе и омбудсманът, а прокуратурата започна проверка по няколко сигнала. Скандалът избухна малко след като сегашната ЦИК даде възможност за проверка на сайта си. Задължението й бе вменено от новия Изборен кодекс под натиска на неправителствени организации..." - в. „Сега".

„Мнозинството граждани на ЕС (69 на сто) желаят председателят на Европейската комисия да бъде определян на основата на пряк избор. Това показват данните от проучване на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.
Общо 31% в ЕС и 46% в България се обявяват категорично за това, а 38 на сто (31% в България) са по-скоро "за". Над половината европейци (58 на сто) подкрепят определянето на европейски министър на правосъдието (73 на сто от българите са "за" тази идея).
Мненията са раздвоени по въпроса за обособяването на европейска армия - 46 на сто в ЕС са изцяло "за" или "по-скоро за", а 47 на сто са отчасти или напълно против. За сравнение - обособяването на войски на ЕС се подкрепя от 60 на сто от българите, участвали в допитването.
По въпроса за "Европа на две скорости" 47 на сто от европейците (36 на сто от българите) мислят, че готовите за обединение в общи политики по важни решения държави трябва да действат, без да чакат останалите страни от ЕС. Общо 43 на сто в ЕС и 29 на сто в България предпочитат държавите от общността да се изчакат. Всеки трети българин (35 на сто) и всеки десети европеец няма мнение по този въпрос... 
Според специалното проучване на Евробарометър "Европейци 2014" голяма част от европейците споделят, че имат положително отношение към ЕС - 34%, което е повече в сравнение с есенното проучване през 2013 г...
Проучването показва още, че българите отдават по-голямо значение от средния европеец на икономиката, демокрацията и човешките права,.." - в. „Дневник".

Друга тема с продължение са бягствата на затворници.

„6 дни преди бягството на осъдения за убийство Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Гевара се разбрало за изчезването на личното оръжие на психолог от затвора в София. Това става ясно от съобщение на правосъдното министерство вчера. Двамата затворници избягаха с кола с полицейска лампа на 30 април и оттогава са в неизвестност.
След случилото се започнаха внезапни проверки, лични обиски и претърсвания на затворниците в страната. За периода от 1 до 6 май в затворите в Пазарджик, Бобов дол, Белене, Ловеч, Враца и Бургас са открити 20 мобилни телефона. Зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов и шефове на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" провериха надзирателите в Пазарджик, което е третата проверка след тези в затворите в Бургас и Пловдив." - „24 часа".

„Полицаи издирваха затворник, който излежава присъдата си в затворническото общежитие от открит тип в столичния квартал Казичене. Димитър, който според запознати е наркозависим, е избягал днес и малко по-късно е заловен. 
Димитър излязъл сутринта за работа и повече не се прибрал. По-късно е заловен в столичния квартал „Овча Купел", предаде БНР.
Мъжът е излежавал присъда в затворническото общежитие в село Казичане и е бил на работа в двора на академията на МВР, където е косял трева.
Мъжът работел на автомивка за служебните коли на академията на МВР в ж.к. "Младост", която в миналото се знаеше като полицейската школа в Симеоново. По някое време затворникът си тръгнал от работа. Повече обаче не се прибрал.
Избягалият е открит от полицаите в столичният квартал „Овча Купел" и в момента се транспортира към централният софийски затвор.." - в. „Труд".