Ивайло Калфин: Политиката е да решава проблемите на хората, не да ги създава

Целта е да променим начина, по който работи политиката в България

Предстоящият евровот дава възможност да се променят някои процеси в държавата, които не ни харесват. А целта е да променим начина, по който работи политиката в България. Това заяви на среща с жители на Велики Преслав водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин.
Всичките промени в България през последните 25 години не са ни довели дотам, докъдето искаме, независимо от това лява или дясна е била политиката на отминалите правителства, заяви Ивайло Калфин. Той подчерта липсата на приемственост и политическа последователност. „Причината се състои в това, че политическите партии и техните лидери се изживяват като единствено свързани с историята на държавата – с тях започва и с тях свършва историята. Колкото пъти се сменят правителствата, толкова пъти се сменя политиката и няма приемственост”, коментира евродепутатът. И допълни, че за АБВ въпросът не е дали да има 20 лева коледни добавки върху пенсиите или 15 лева върху майчинските. Големият проблем в държавата ни е перспективата, а перспективата е нещо, което трябва да мотивира хората, за нас проблемът е структурен – накъде върви България, каза още Калфин.  
Ивайло Калфин е категоричен, че отговорът за посоката на България не изглежда никак добре в момента. „Държавата няма посока, политиците нямат съгласие по нито един проблем, не се знае кой управлява”, допълни той.
Трите приоритета на АБВ за предстоящия мандат на ЕП за свързани с инструментите, които Европа дава да се прави национална политика, каза Калфин и посочи, че работата на формацията се концентрира в три основни направления – справяне с бедността и модела, по който работи икономиката на България, трудовите права на българите зад граница и въпросът за това как ще се позиционира България в ЕС в условията на динамичните процеси на промяна, които текат в момента в Европа.
Той отново подчерта необходимостта от ясни национални цели. „Без правителство и без национална позиция по-трудно се работи”, коментира Калфин. „Политиката е да решава проблемите на хората, не да ги създава”, заключи той.