ООН разработва проект "роботи - убийци"

Машините будят противоречия сред обществото, като още не е ясно дали ще бъде даден старт на проекта

На неофициална среща на експерти на ООН в Женева ще бъде обсъдена концепция за използване на роботи – убийци. Тя ще се проведе от 13 до 16 май 2014г. и ще бъде водена от  проф. Роналд Аркийн и проф. Ноел Шарки - специалистите по роботика. Te ще обсъждат ефикасността и необходимостта от високотехнологичните машини, съобщи Би Би Си.


Доклад по дискусията ще бъде представен на срещата през ноември на Конвенцията за определени конвенционални оръжия /CCW/. Това ще бъде премиера на обсъждането на използването на роботи-убийци, т.е. автономни оръжейни системи.

Роботът-убиец е напълно автоматизирано оръжие, което може да избира и покосява мишени без намесата на човек. Към момента подобни машини съществуват единствено във филмовата индустрия, но не е изключено, с напредъка на технологиите, те да станат реалност.

Песимистите относно проекта са на мнение, че подобно творение е заплаха за човечеството и човешката раса. Те са на мнение, че всяка автономна функция за убийство трябва да бъде забранена.

"Не може да има гаранция, че автономните оръжейни системи ще се съобразяват с международните закони. Между страните не се водят разговори по този въпрос, който представлява голяма опасност за човечеството", коментира проф. Шарки.

Професорът е съосновател и член на кампанията срещу роботи-убийци и председател на международния комитет за контрол на роботи-оръжия.

Проф. Аркин от технологичния университет в Джорджия се надява, че роботите-убийци вероятно ще сведат до минимум съпътстващите сраженията жертви, но се притеснява, че машините ще бъдат хвърлени в боя преди да са напълно подготвени за това.

Кой е прав и кой е крив още не е ясно. Дали роботите ще властват на земята и ще поробят човешката раса или ще бъдат новата система за контрол, която ще осигури спокойствието на гражданите – ще разберем след няколко десетилетия.