Уилям Хейг: Санкциите към Русия зависят от позицията й за президентски избори в Украйна

"Реферндумите в Донецка и Луганска област са незаконни"

Въвеждането на третата фаза на санкциите на ЕС срещу Русия, която предвижда широки икономически ограничения, ще зависи от позицията на Москва относно президентските избори в Украйна. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, който остро разкритикува референдума в Донецка и Луганска област, проведен от сепаратистите на 11 май, предаде украинската агенция "УНИАН".
„Най-важното днес е да се състоят изборите на 25 май. Миналата седмица бях в Украйна и почувствах стремежа на хората да определят своето бъдеще и това на своята страна чрез гласуване”, каза Хейг и добави, че ЕС готви „трета фаза на санкциите, която ще се определя от руското отношение към украинските избори на 25 май”. Британският министър каза, че в по-голямата част на Украйна няма проблем с организирането на президентските избори и посочи, че и сред населението в източната част на страната има силно желание за провеждане на вота.
Той остро разкритикува референдума в Донбас. „Т.нар. референдум за самоопределението на Донецка и Луганска област – такива опити за провеждането на референдум не могат да се възприемат сериозно в очите на света. По всички критерии тези референдуми са незаконни. Те не отговарят на никакви изисквания по отношение на законността и прозрачността. Хората, които организираха тези референдуми, дори и не опитаха да направят така, че референдумите да отговарят на тези стандарти”, каза британският външен министър.