Македонска блус-рок банда започва европейското си турне от Варна

Булевард

12-05-2014, 12:48

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Бандата съществува от 2 години и половина, има записан един студиен албум

Варна е първата спирка от Европейското турне на македонската блус-рок банда „David Neskoski Trio”. Групата ще свири като гост-изпълнител на поп-рок-джаз фестивала „Откритие 2014” на 18 май в ДТ „Стоян Бъчваров”, а също и на 19 май от 20.30 часа в Икономическия университет, след премиерата на документалния филм за БГ рока “Млада кръв 2”.
Зад името на групата от Македония стоят основателят й – фронтменът, китаристът, композиторът и текстописецът Давид Нешкоски и музикантите Кире Гаралоски – бас китара и Благойче Пенов – ударни. Бандата съществува от 2 години и половина, има записан един студиен албум – „Magical Dreamland”, който излезе през Май 2013 и готви втори, който се очаква да излезе на музикалния пазар до края на годината.
Давид Нешкоски:  Музиката стана мой начин на живот от много ранна възраст. Благодарение на това, че съм син на китарист и имах привилегията да свиря в групата на баща си “Crossroad Blues Band” от 11-тата си година, обстоятелствата  направиха своето. Блусът е моята основа на свирене, по-точно тексаският блус, а най-изтъкнатият  представител от тази поджанр е Stevie Ray Vaughan. Той имаше огромно влияние върху моето свирене, композиране и начин на музикално изразяване. Мечтата на всеки китарист е да свири със своите учители. Бих бил във възторг, ако мога да свиря с Eric Clapton, Joe Bonamassa, Jeff Beck или John Mayer. Това са големи мечти, но нали всички сме хора и вярвам, че нищо не е невъзможно.
 „David Neskoski Trio” стават известни в Македония през 2013, когато свирят на фестивала “Blues & Soul Fest” в Скопие на една сцена с големите имена на европейската блус арена - Henrik Freischlader, Elias Zaikos и Virgil and the Accelerators. Оттогава ги канят на всички популярни музикални фестивали в Македония. След изявата им на Blues festival в Загреб, където свирят авторска музика, получават предложение да подпишат първия си издателски договор.    
Давид Нешкоски:  Всъщност днес всички се стремят към модернизиране на звука на китарата, към техниките на изпълнение с най-различни методи, към усилвателите, към определен тип китари, към ефектите. Моето свирене дълго време не беше в такт с модерната музика. Винаги ме е привличал Vintage стилът на свирене, където на преден план  излиза душата на човека, вместо неговите способности. Блусът беше една отлична основа за този подход към музицирането. И за мое удоволствие, неговата популярност сега отново се връща. Мисля, че това е начинът за съвременно музициране – да бъде от душа.
След концертите си на фестивала „Откритие 2014” във Варна, музикантите от „David Neskoski Trio” продължават турнето си в Сърбия, Хърватия, Словения и Полша.
David Neskoski Trio можете да чуете ТУК, ТУК и ТУК.