Очаквано! Шефката на Сметната палата започва чистка

Новият председател на Сметната палата Лидия Руменова вкара в ход кадровите промени във висшата одитна институция

Назначената преди броени дни шефка на Сметната палата Лидия Руменова на мястото на дългогодишния председател проф. Валери Димитров, заяви за в. „Преса”, че системата има нужда от обновяване. „Виждам, че в администрацията има какво да се направи. По време на 11-членната колегия в някои от звената работеха по двама души, а сега намирам в тях шестима служители. Ще се наложи оптимизация, няма как", обяви бившата съветничка на Сергей Станишев.

 

Счетоводството на институцията ще бъде едно от първите звена, където ще бъде проведена промяната. Руменова е на мнение, че именно там има повече служители, отколкото са необходими.  „Например в счетоводството работят 11 души и искам да знам с какво се занимават. Извършването на една и съща дейност от трима души не е необходимо... Струва ми се, че там щатът е раздут”, сподели новата шефка на Сметната палата.

 

Съкращенията ще бъдат последвани от увеличение на заплатите на служителите, които няма да бъдат засегнати от чистката. Руменова заяви, че не се притеснява от факта, че е била съветничка на соцлидера Станишев. Тя не вижда политически мотиви в назначението си, както и в израстването на кариерата й.

 

"Аз никога през живота си не съм членувала в партия и най-"тъмното" петно, което ми се приписва, е, че съм била съветничка на Сергей Станишев. Да, съветвала съм го, когато беше министър-председател. Не съм работила през нито един ден от живота си като съветник в партийната централа на БСП, така че в тази посока нямам никакви притеснения."

 

Лидия Руменова не е доволна и от начина, по който са харчени парите в Сметната палата. Отчете като грешка раздаването на неизразходвани средства под формата на Допълнително материално стимулиране (ДМС), а същевременно одиторите да получават ниски заплати.
"Когато поддържаш високо ниво на незаетост и паричен фонд за него, а в същото време хората са с ниски възнаграждения, е много лесно персоналът да се манипулира. Така одитор или служител, който не ти харесва, получава бонус, и обратното. Това свежда до минимум обективността при разпределянето на средства", каза тя.

 

В коментар за критиките, че промените в закона, наложили нова философия на определяне на ръководството, превръщат Сметната палата в "партийна слугиня" Руменова отговори: "По-добър пример за слугиня от изнесените поръчкови доклади за МВР и „Авиоотряд 28” няма".