"Подкрепа" дава безплатна онлайн помощ за работещите в Германия

Животът

12-05-2014, 12:17

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Сайтът, за търсещите безплатна онлайн помощ, е www.podkrepa.eu/osem

Работещите в Германия вече имат възможност да получат безплатна помощ по куп въпроси. Проектът Осем – Обединени социалноосигурителни европейски мрежи предоставя безплатна връзка и консултация с юристи. Всичко, което трябва да направите, е да посочите в коя област е вашият проблем и изберете най-близо разположения до вас експерт, за да ви съдействаме по най-добрия възможен начин, посочват от КТ "Подкрепа", осигуряващи експертната помощ.

Това е един полезен за българските граждани проект, който ще намали бюрокрацията в уреждане проблемите на работниците, коментира Атанас Кръстев, председател на "Подкрепа".

Конкретният проект обхваща добри практики, заимствани от Германия, където експертите трупат опит с работници и емигранти още от 50-те години, изграждане на информационен канал, пряко съдействие за реално решаване на проблема и създаване на инстументариум с добри практики за решаване на бъдещи казуси, посочи Адриан Илиев, експерт от "Подкрепа".

Една от добрите немски практики е идентифициране на потребностите – работникът заявява, че иска съдействие.  В нашия случай – работникът подава заявка за безплатна подкрепа, посочи Илиев.

Добра практика е и проследимостта на съдействието – създаване на своеобразно досие за по-лесно ориентиране в историята на случая. Това е полезно при продължителни казуси, като например установяване пенсионен стаж по съдебен път.

Въпросникът за установяване на проблема съдържа възможни хипотези и спестява дребни административни проблеми и неуредици и позволява съсредоточаване върху по-сериозните проблеми в казуса.

Амбицията е проектът за обхване не само Германия, но и цяла Европа. Благодарение на него предоставяме повече услуги, отколкото сами може да предоставим, категоричен бе експертът.

Целта ни е да създадем продукт, който да остане и да се използват ресурсите му и след изтичане срока на изпълнение, посочи той.

Експертите на КТ "Подкрепа" по проект "ОСЕМ – Обединени социалноосигурителни европейски мрежи" работят в офисите на Конфедерацията и на нашите партньори в Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Пловдив, Русе, София и Хамбург.

Офисът в Пловдив е на бул. Руски № 86, експерт юристът за Южен-Централен регион е Марин Ножаров.

Сайтът, за търсещите безплатна онлайн помощ, е www.podkrepa.eu/osem.