Берлин се притеснява от влиянието на Москва над София

Бивши комунисти и агенти на държавна сигурност будят тревогата на Германия, пише "Шпигел"

Русия превръща България в територия, която да послужи за по-нататъшни военни действия, пише списание „Шпигел”. Изданието се позовава на вътрешни доклади във федералното правителство. Притесненията на западните ни партньори е породено от факта, че една трета от икономическото производство на страната ни, пряко и непряко, се контролира от Кремъл.
Управляващата коалиция в България се смята за верен другар и последовател на Владимир Путин. Сред управляващите личат имена на хора, които са бивши кадри на комунистическата партия, както и на разузнаването. Не липсват и богати олигарси, които въртят успешен бизнес с приближени на Путин.

 

Отношенията между Москва и София са толкова топли, че Кремъл указва пряко влияние върху законодателството у нас. Списанието припомня и изнесените от Реформаторския блок документи за поверителни писма от руския енергиен гигант „Газпром” до Министерството на икономиката в София. От тях става ясно, че руската компания диктува закони в София, които да позволят изграждането на газопровода „Южен поток”.

 

Очевидно водещият кандидат на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц не се притеснява от близките отношения между България и Русия. Шулц посети предизборно мероприятие на БСП в София. През следващата седмица се очаква и бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер да пристигне в страната ни.