Домашното сирене влиза в рестораните

Животът

12-05-2014, 10:52

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно. Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия.
Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище, пише "24 часа".
И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.
Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват например в Швейцария.
Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил. Така тя на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва високо качеството му.
Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони. Пазарът на продукцията пък бил сигурен. И сега на черно се купувала голяма част от нея от жители на големите градове, които искат вкусни и екологични храни.
Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени. Предвидено е и на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи.