Медали за еко мислене в ПУ (снимки)

Мисия Пловдив

12-05-2014, 08:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еко снимки показват в ПУ

Проведе се научна конференция „Екологията – начин на мислене”

С призив, екологията да бъде не само начин на мислене, а и начин на действие, доцент Илия Илиев откри шестата студентска научна конференция „Екологията – начин на мислене”. Събитието, което за поредна година се организира от катедра „Екология и ООС” и Студентски съвет на ПУ „Паисий Хилендарски”, се проведе на 10.05 в сградата на Биологически факултет, приветствайки 26 участници от 6 университета в страната, специални гости и зрители.

Акцентът на конференцията и тази година беше върху различните области на екологията, опазването на природата, биоразнообразието и екологичното образование. Тези, както и други теми в сферата на биологията, бяха засегнати от участниците и представени в техните доклади пред научното жури и аудиторията.

Малко след обявеното начало гост-лектори от различни фондации и асоциации запознаха присъстващите със своите дейности и възможността за реализация в областта на екологията.

Успоредно с това за трета поредна година се проведе и фотоизложба под наслов „Екологията -начин на мислене и действие”. Снимките на участниците  бяха изложени на специални табла по коридорите на Биологически факултет, така че всички присъстващи имаха възможността да ги разгледат и да гласуват за своя фаворит.

В края на конференцията бяха отличени участниците, чиито доклади успяха да впечатлят журито и аудиторията.

Медал за трето място получи Николай Цветанов от Лесотехническия университет, гр. София за своя доклад „Blue Reflectance – нов метод за установяване на колебанията на климата”, а  Ивайла Климентова – магистърска програма „Екология и опазване на екосистемите” към ПУ „Паисий Хилендарски” – бе отличена с почетното второ място.

Докладът, който спечели журито и присъстващите, беше на тема „Струпване на зимуващи египетски лешояди в Афар, Етиопия” и за него с първо място беше награден Волен Аркумарев – четвърти курс „Екология и ООС”, ПУ „Паисий Хилендарски”.

Журито присъди и още една специална награда на Йордан Стефанов за неговия доклад на тема „Next-generation устройства за съхранение на информация ”, а Ирена Цекова спечели адмирациите и наградата на гостите от БДЗП със своя доклад „НАТУРА-2000”.

Още една почетна награда, дарена от Дони Русева специално за конференцията, беше присъдена на Полина Христова за нейния доклад „Мъртвата вода в Черно море”.

След гласуване станаха ясни и тримата победители от фотоизложбата. Трето място се присъди на Самуила Благоева от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”- София, второ място – Камелия Арнаудова от ПУ „Паисий Хилендарски” и първо място – Велислава Тодорова от Лесотехническия университет – София.

Всички участници в конференцията получиха тениски, екоторбички за многократна употреба, чаши, папки и химикалки, а за по-любознателните се проведе и интересна викторина, наградите за която бяха предоставени от любезните ни спонсори.

С награждаване на участниците и заключителни думи на председателя на журито проф. д-р Илиана Велчева, която пожела на всички присъстващи да продължат да носят екологията в сърцата си, мислите си и да я изразяват в действията си, завърши за шести пореден път конференцията – „Екологията начин на мислене”.