ЕС: Референдумите в Донецк и Луганск са незаконни

Европейският съюз не признава резултатите от референдума за самоопределение на Донбас

Това заяви говорителят на европейския комисар за външните отношения Катрин Аштон - Мая Кочиянчич.

„Така наречените референдуми в регионите Донецк и Луганск са незаконни, а ние не признаваме резултатите от тях. Организаторите на референдума нямат никаква демократична легитимност", съобщи Ройтерс, цитирайки думи на говорителя.

Кочиянчич подчерта, че провеждането на референдума е в противоречие с целите на споразуменията, постигнати в Женева от Украйна, Русия, ЕС и САЩ през миналия месец.

В неделя подобно изявление беше направено от говорителя на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки, която подчерта, че допитването е проведено в нарушение на международното право и териториалната цялост на Украйна.

В район Донецк вчера се проведе референдум, на който беше поставен един единствен въпрос: „Подкрепяте ли Акта за държавна независимост на Донецската народна република?". Въпросът беше отпечатан на украински и руски езици с два възможни отговора - „да" или „не".

В края на деня за гласуване в Красноармейск, Донецка област, избухна стрелба, при която загинаха двама души. При престрелката е бил ранен един човек. В момента той се намира в болницата с рана на крака. Според първоначалната информация, която по-късно беше опровергана от Киев, в града са влезли части на батальон „Днепър” от Националната гвардия на Украйна.

Украинската Национална гвардия не е убивала мирни жители в Красноармейск, заяви и.д. министърът на отбраната Михаил Ковал. Той подчерта, че военните убиват единствено въоръжените сепаратисти.

Същевременно, украински медии алармираха, че гласуването се е провеждало в гаражи, навеси и в салоните на обикновени автомобили.
Редица държави вече обявиха, че няма да признаят резултатите.

Полша също обяви, че няма да признае референдума. "Този референдум беше организиран от нелегални въоръжени сепаратистки групировки в разрез с нормите на международното и на украинското право", заяви Марцин Войцеховский, прессекретар на вътрешното министерство на Полша.

Репортер на Voice of America описа вота като „хаос”, без ясни процедури за преброяването на бюлетините, със съобщения за нееднократно гласуване и ръчно изработени урни. 

Междувременно стана известно, че руският президент Владимир Путин ще определи своето отношение към референдумите в Източна Украйна по техните резултати, заяви неговият говорител Дмитри Песков, цитиран от световните агенции. Данните от допитването ще са ясни днес, през деня.

Изказването на Песков фактически потвърждава опасенията, че руският държавен глава по всяка вероятност ще подкрепи резултатите от Донбас, където се очаква местните жители да заявят своята воля за откъсване от Украйна, отбелязва АП.

Избирателната активност в Луганска област е била 81%. По тази причина допитването може да се смята за валидно, обяви високопоставен на проруските активисти. В Донецк пък се похвалиха, че близо 89% от гласувалите са се обявили за независимост от Украйна.

Най-висока активност от Донецка област е регистрирана в Мариупол, съобщава Ройтерс. В града излизат да гласуват само тези, които искат отделяне.

Населението в Донецка и Луганска област е общо около 7 млн. души. От тях право на глас имат 3 млн. ЕС и редица държави обявиха, че няма да признаят резултатите. 48 часа преди гласуването в Донбас Путин призова за неговото отлагане, но местните проруски активисти отказаха това да се случи.

Вчера стана известно също, че спецслужбите в Молдова са свалили от самолета на руския вицепремиер Дмитри Рогозин кашони със събрани подписи от Приднестровската република за обединение с Русия. Това съобщи самият политик в профила си в Туитър.