Вестниците в Понеделник, 12 май

Шатката и Хосе Гевара избягали с пистолета на служител от затвора


24 часа
Дни преди мистериозното бягство от затвора на Хосе Гевара и Николай Николов-Шатката зад решетките е изчезнало по също доста тайнствен начин, и оръжието на служител там.
Двамата затворници избягаха със сив опел с полицейски буркан, който ги измъкна от входа за арестанти на строго пазената сграда на 30 април.
Няма яснота къде е оръжието, още тече проверка, съобщиха източници от правосъдното министерство. При внезапната проверка след бягството на затворниците един от служителите не могъл да обясни къде е оръжието му. Когато проверяващите поискали от него да си покаже пистолета, липсата лъснала. Отворил касата, където то трябвало да бъде, но вътре било празно..


Държавата ще плаща бензина на пътуващите учители
24 часа
Държавата е заделила средства за заплащане на горивото на учителите, които се налага да пътуват до работните си места с личните си коли. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова.
Тя уточни, че покриването на пътните разходи на учителите ще стане възможно с нова наредба. Целта е да бъдат подпомогнати учителите, които пътуват до отдалечени училища, където няма междуселищни автобуси.
"Средствата са отделени. Всеки кмет ще прави нужните разчети. В наредбата ще бъде точно казано как, върху колко процента и как се правят заплащанията", обясни образователният министър.


Слух за краден пищов у бегълци от затвора
Труд
Около 8,7 млрд. лв. по европроекти трябва да бъдат усвоени до края на октомври 2015 г., за да не бъдат загубени. Това показват последните публикувани данни за изпълнението на всички европрограми. Така за всеки от 19-те месеца трябва да се плащат средно по 458 млн. лв., ако България иска да усвои всички пари по европрограмите. Това е със 122 млн. лв. повече от средния месечен резултат през най-силната засега година в усвояването на европарите - 2013-а. Тогава бяха плащани средно по 336,6 млн. лв. на месец.


Спринт за 8,7 милиарда: Усвояваме по 458 млн. лв. на месец или ги губим
Труд
Чакам с нетърпение да дойде денят, в който ще умра, за да се родя. Тази житейска сентенция е родена във Враца - столицата на Северозападна България. Най-бедният район в България и в целия Европейски съюз. Лирическият герой, изрекъл тези съкровени думи, иска да каже, че толкова му е писнало да живее в мизерия, безработица и безперспективност, че единственото му спасение е да умре. Именно тогава той ще се освободи от мъките си и ще се почувства като новороден.


Орешарски става хаджия
Стандарт
Премиерът Пламен Орешарски ще стане хаджия на 20 май. Именно тогава във втория ден от официалното му посещение в Израел е включено поклонение на Божи гроб в Ерусалим, научи "Стандарт"..


Махат от БДЖ 700 чиновници
Стандарт
Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов. Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.


13 000 учители на уроци срещу агресията в час
Монитор
13 000 учители ще бъдат обучени да разпознават дали децата в класа им са жертва на насилие, или самите те са агресори. Проектът на Министерството на образованието струва малко над 9 млн. лв. и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси". От началото на 2014 г. през този курс са минали над 6000 преподаватели. Освен това МОН провежда обучение и на 56 психолози, които ще работят в мобилни групи към областните инспекторати по образование. Тяхната задача ще бъде да работят с деца, жертви на насилие или трафик.


Свързани фирми печелят проектите за фотоволтаици по селската програма
Сега
Свързани фирми са оплели процедурите за изграждане на фотоволтаични централи по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От публичния регистър на сключените договори личи, че част от компаниите са ползвали един и същ проект, като са го прокарвали нееднократно през свързани с тях фирми. Формални нарушения на правилата обаче няма, защото ограниченията са заобикаляни чрез регистрацията на компаниите на други лица, често младежи.Това показва проверка на "Сега" за сключваните договори за изграждане на фотоволтаични централи по ПРСР.
Програмата финансира проекти по две от мерките - за развитие на неземеделски дейности и за подкрепа за създаване на микропредприятия. Както "Сега" писа, голяма част от договорите по тези мерки са именно за фотоволтаични централи.
Наличието на свързани фирми изпъква при проверка на населеното място, за което са одобрявани проектите, както и при сверяване на мощността на предложената фотоволтаична централа. Засичането при такова припокриване по правило води до свързани фирми.


Вдигат цената на въглищата
Дума
Цената на въглищата ще бъде увеличена, съобщи Драгомир Стойнев. Считано от началото на новия регулаторен период цената на въглищата, добивани от "Мини Марица-изток", ще се увеличи от 75 лева на 77 лева за тон условно гориво. Това е второто увеличение на цената на въглищата за последните 12 месеца. През лятото на 2013 цената бе увеличена от 71,5 лева на 75 лева. Тази мярка ще доведе до допълнително финансово стабилизиране на мините. В трите рудника на "Мини Марица-изток" работят над 7000 души. По думите на Стойнев в "Мини Марица-изток" ръстът на производство за една година нарасна с 40%. Износът на електроенергия за периода януари-май 2014 г. спрямо същия период за 2013 г. бележи ръст от цели 100%", подчерта той и допълни, че през декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години. "Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по Международен фонд "Козлодуй" с Европейската банка за възстановяване и развитие ", заяви Стойнев.


Наплив от кандидати за ремонта на "Тракия"
Капитал дейли
Двете обществени поръчки за ремонт на участъци от магистрала "Тракия" предизвикаха сериозен интерес от строителния сектор. В първата от тях, която включва 35 км край София и Пазарджик, бяха подадени 11 оферти, а във втората - за рехабилитацията на 14 км край Пловдив, кандидатите са 10.
Двете тръжни процедури са с обща индикативна стойност над 50 млн. евро и в период на липса на значими обществени поръчки очаквано предизвикаха интереса на почти всички по-големи играчи в пътното строителство.
Сред подалите документи компании са както обичайните български играчи в големите тръжни процедури, като "Главболгарстрой" (само за участъците край София и Пазарджик), "Автомагистрали Черно море", "Трейс груп холдинг", така и чужди компании. За първи път за инфраструктурен обект в България се бори турската група Duygu, която участва в обединението "Дуйгу - Металик - К Груп" заедно с българските "Калистратов груп" и "Металик - Иван Михайлов". В този състав консорциумът е подал документи и в двете тръжни процедури. Португалската Lena Engenharia e Constuções, която се появи на българския пазар покрай нереализираната концесия за магистрала "Тракия", също се бори и за двете поръчки. Самостоятелно участва и гръцката Akto, но само в процедурата за рехабилитация на участъка до Пловдив.