Цветанов: Без висока избирателна активност ще се носим по течението, без да знаем къде ще ни отведе то

Региони

11-05-2014, 21:18

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Томислав Дончев, Цветан Цветанов и Мария Габриел със срещи в Русе утре

Томислав Дончев: Днес избираме дали искаме истинска демокрация, или купена

Дончев: Имаме силен отбор, който знае как да защити правата и интересите на страната ни

Цветан Цветанов и кандидати за евродепутати от ГЕРБ ще посетят Област Велико Търново

Цветанов: В момента имаме един огромен дефицит и никаква подготовка за новия програмен период

Цветанов ще участва в традиционен Гергьовденски празник в Горна Оряховица

Цветанов: На 11 май беше извършена най-голямата манипулация

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ с поредица от срещи по региони утре

ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала и няма да влиза в коалиция с ДПС

Близо 150 участници се включиха във велопохода на ГЕРБ в Бургас

Борисов: Задкулисието решава нещата в политиката, не честната победа

"България има достъп до финансиране, което, ако бъде използвано правилно, могат да се случат чудеса", заяви от своя страна Томислав Дончев във Велико Търново

"Имаше възможност да изкараме втори управленски мандат, който щеше да бъде много по-добър от първия, тъй като поуките са взети и с летящ старт щяхме да се отправим към новия програмен период. 200 млн. щяха да влязат оборотно, които в момента вече щяха да се използват и след това да се вземат от Брюксел". Това заяви днес във Велико Търново заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

"За експертизата, за битките, които трябва да водим, ние първо трябва да си свършим нашата работа на 25 май, защото ако нямаме убедителна победа с бюлетина номер 18, България си заминава. Ако нямаме високата избирателна активност на населените места, това означава, че случайността ще ни движи по течението и не знаем къде ще ни отведе", посочи Цветанов. Той обясни, че е много е важно да се знае какво да се прави оттук нататък, тъй като предстоят важни избори.

Томислав ще води тази битка, но той не трябва да бъде сам, а с колкото може повече евродепутати, защото те са част от ЕНП, която води основната политика на ЕС. Изпускаме милиарди, поради некомпетентност в настоящия управленски мандат", заяви той, като посочи като пример за успешната политика на ГЕРБ редица проекти, изпълнени в мандата на кабинета "Борисов".

"Село Пчелище е получило финансиране в размер на 700 000 лева по програмата за бедствия и аварии. Стражица е усвоила близо 1 млн. лева по програмата за бедствия и аварии. Като погледна пътя Елена-Твърдица, който беше направен, детската площадка, която направихме в Шемшево, трябва да се обясни на жителите важността на тези избори", изброи Цветанов. Според него, ако сега ГЕРБ се представи добре, ще се състоят предсрочни парламентарни избори и е важно да има управление, което да бъде компетентно.

Във Велико Търново заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че в качеството си на министър Томислав Дончев и екипът са се готвили три години за новия програмен финансов период и министерствата са работели само за това. "Вие виждате, че сега, дори когато трябва да се разглежда една пътна артерия като „Хемус“, виждате как пак се отдалечава от Великотърновска област, което означава, че лишаваме от възможността за развитие Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец и всички населени места. В Горна Оряховица им и жп линия, и летище и ако има добра пътна инфраструктура, може да се превърне в геостратегически център", заяви бившият вицепремиер.

Той посочи, че 500 млн. лева са разпределени от правителството по безогледен начин и всъщност това довежда до генерирането на корупция и разходването на средства в предизборната кампания.

"България има достъп до финансиране, което, ако бъде използвано правилно, могат да се случат чудеса", заяви от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. "Големият въпрос е не само какъв е обемът пари, проблемът е, че тези пари не са гарантирани, те не са заредени в бюджета и ние да си теглим от тях, а до 2023 година администрациите, общините ни, НПО, трябва да докажат, че могат да ги използват по най-добрия начин. Ако не го докажат, те няма да могат да ползват всичките пари - ако не ги използват по добър начин, ще се наложи да връщат част от тях, което сме виждали в предходни години”, посочи Дончев.

Той изказа мнение, че преди да бъде коментиран обемът пари, същественият въпрос е дали държавата ще има замаха, опита и интелигентността да ползва парите докрай. "Считам, че последните години беше създаден не само капацитет, а устрем и ми е много болно като гледам, че този устрем е силно намалял в последно време. Вторият главен въпрос е не само каква част от парите ще може да усвоиш и да се възползваш, а с парите да генерираш максимален резултат. Въпрос на мъдрост е как държавата харчи парите и от тях да има максимална полза”, каза Томислав Дончев.

Според него много често прехвърляме част от националните проблеми към Европа и я виним, което не е справедливо, тъй като европейското законодателство важи за всички държави от ЕС. "Има много битки, свързани с европейското финансиране, те не са за това какъв обем финансиране ще получи България. Парите са договорени месец февруари 2013 година и го знам, защото бях ключов елемент в целия преговорен процес – 15-15,2 млрд. евро до 2020 година", обясни Дончев. Борбата, според него, е да се съхрани възможността да се възползва България от тези пари.

В момента от всякакви политически емоции тази възможност е под заплаха. Ако в следващите седмици някой от правителството не се вземе в ръце, поне една от оперативните програми ще изчезне все едно я е нямало и всичко ще трябва да се плати от бюджета”, допълни той.

Водачът на листата призова кметовете на ГЕРБ от региона да се борят „със зъби и нокти“, за да предпазят техните населени места от липса на достъп до финансиране, „защото това е геноцид“.

Относно програмата за развитие на селските райони и бъдещата програма "Региони в растеж" Дончев посочи, че според него въпросът за териториалното покритие на двата финансови инструмента не е окончателно разрешен и опасността от бели петна твърдо стои. "Коя програма коя територия покрива не е решение на Брюксел, това е решение на правителството. Не може да кажеш на едни хора от една община, в едно село, че едните ще има достъп до пари, а другите – не. Едните да не са по-добри граждани от другите?", коментира водачът на листата на ГЕРБ за предстояшите избори за ЕП.

Дончев беше категоричен, че е глупост от парите по програма "Региони в растеж" да се отдели един ресурс за селата, тъй като в такъв случай големият общински кмет трябва да вземе решение къде трябва да прави инвестиция, конкурирайки градските улици със селата. "В такава ситуация, колкото и кметът да обича селата, той казва: по една градска улица минават по 5000 коли на ден или 5000 души. И дори в най-хубавото и най-населеното село, броят на хората е два пъти по-малък, създава се изкуствена конкуренция, за това концепцията навремето беше съвсем друга: градът до регулационната линия се финансира от ОПРР, а селата се финансират от селската програма и кметът не се поставя в ситуации, в които да се чуди къде да направи тротоар, къде улица", посочи още Томислав Дончев.