Меглена Кунева: Европейският съюз беше най-големият инвеститор в страната ни

Ако България подкрепи създаването на Европейски енергиен съюз, цената на тока за потребителите ще спадне драстично

"Договорих максималното количество възможни за България европейски средства за първия програмен период. По регламент може да бъде максимум 4% от БВП на съответната страна, а аз успях да договоря 3,8 %. Общо 13.5 милиарда лева договорихме за България за първите 7 години, с което Европейският съюз стана най-големият инвеститор в страната ни". Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в Стара Загора, където беше на среща със симпатизанти. 

Тя подчерта, че приоритет в договарянето на проекти е отварянето на работни места и именно те трябва да бъдат критерият, по който да се съди за успеха на един проект. След като имаме висока безработица, е важно всяко евро в нашата икономика да създава работни места, посочи тя. Дори при строежа на пътища трябва да се говори за интелигентна икономика и повече наука в производствата, както е в цяла Европа, даде пример Кунева.

"България е зависима енергийно. Като малък пазар ние не можем да договорим по-евтина цена на газа, колкото една голяма страна като Германия, например. Ето защо е изключително важно да станем съоснователи на Европейски енергиен съюз, което ще намали цената и на домакинствата, и на индустрията с до 30%. Енергийният съюз на Европа може да договаря по-евтини цени на едро заради своите 500 милиона потребители, в сравнение с която и да е страна от Съюза отделно, с нейния по-малък брой потребители", каза още първият български еврокомисар.

"Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек, но това е само началото", заяви лидерът на СДС и председател на Предизборния щаб на РБ Божидар Лукарски в Стара Загора. Сигурен съм, че благодарение на нашите съмишленици, това начало ще е успешно и ще стигнем до там, че в крайна сметка ще управляваме по най- добрия начин България, каза той.

Лукарски беше категоричен, че Реформаторският блок е единствената алтернатива за успешно развитие на страната ни и само кандидатите от реформаторската листа могат да представят България по най-успешния начин в Европа.

"Изключително съм горд, че водач на нашата листа е Меглена Кунева, ако не беше тя главен преговарящ, сега нямаше да провеждаме избори за Европейски парламент", каза още десният лидер. "Подкрепете ни, защото тези избори имат значение и те са прелюдия за голямата битка за България, която се надяваме да поведем през есента, предизвиквайки предсрочни парламентарни избори", изтъкна той.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев каза, че духовните травми върху българите са най-трудно лечими, но е обнадежден, защото вижда голяма подкрепа от месеци наред от хората, които идват на срещи с Реформаторския блок. "Когато има вяра и подкрепа от народа за добрите политики, тогава и политиците могат да бъдат успешни", заяви Ненчев.

"Мястото на мафията е в затвора, а не сред хората на свобода, беше категоричен той. На първо място е важно европейските средства да стигат до обикновените хора, до дребните и средни стопани, които сега са ощетени", посочи той.