Има реална опасност от "пауза" на еврофондовете

Оптимистичната прогноза на Томислав Дончев за начало на новия програмен период е есента или зимата на 2015 г.

"Има реална опасност да има сериозна пауза в достъпа до европейско финансиране". За това предупреди водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев във Велико Търново. Там той участва в работна среща с кметове от областта.

Има няколко пункта, на които градоначалниците трябва да обърнат внимание, посочи Дончев. Най-вече те трябва да се фокусират върху това как се разпределят допълнителните субсидии от държавния бюджет, как върви подготовката за новия програмен период и кога се очаква да започне финансирането.

Много е важно да се анализира и на това дали има опасност на територията на България, от гледна точка на европейското финансиране, да се оформят т.нар. "бели петна", подчерта Томислав Дончев, като добави, че тези въпроси са важни както за малките, така и за големите населени места. Най-драматично съществени са тези теми за селата около областните градове, анализира бившият министър по управление на средствата от ЕС.

"През тази година плащанията бяха по-малко, за следващата година прогнозите са за още по-малко. Ако настоящият програмен период 2014-2020 г. не започне навреме, и общините, и бизнесите, и други институции ще имат изключително сериозен проблем, тъй като всички са зависими от европейските пари", посочи Дончев. Той заяви, че има опасност в края на тази година да има една много сериозна пауза, в която да няма реален достъп до финансиране. Като причина за това Томислав Дончев изтъкна фактът, че програмният период изтича, а новият не е започнал.

Водачът на листата на ГЕРБ прогнозира, че най-рано до късната пролет на 2015 година ще започне усвояването на средства от новия програмен период. "Ако се заредя с реализъм, това ще се случи през есента или зимата на 2015 година, а ако подходя песимистично, дори и през 2016 г.", обясни той.

"Ако действително имаме загрижени и обективни медии в България, те биха пресъздали всичко, което дискутираме по обективен начин. България е на този хал, защото, заради необективността на поднасяне на информация, манипулациите и внушенията са толкова силни, че чрез тях се промиват мозъците на хората", категоричен беше заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен шаб Цветан Цветанов. Според него необективното поднасяне на информация е основен проблем в България.

Цветанов каза, че подобни срещи, на които се обсъждат въпроси и проблеи от изключителна важност за страната ни, е нужно да се правят в големи зали, в които да присъстват представители на медиите.

По думите му проблемите се задълбочават. Той даде пример с проекта "Южен поток", за който България ще плаща. "От Брюксел казват, че това не може да стане, тъй като се нарушава трети стъл, а Стойнев казва, че може и ще започват да го строят веднага след изборите", коментира Цветанов.

Той изтъкна, че в момента се подписва договор с „Газпром“, въпреки че от Брюксел са изпратени 2 писма, в които се казва, че този договор не трябва да бъде подписван. "Ситуацията е много сложна. В момента се получава така, че ако този договор не бъде изпълнен, държавата трябва да плаща неустойки, т.е. трябва да го плащаме всички ние. А ако договорът се изпълни, Брюксел ще ни наложи санкция, която пак ние ще трябва да плащаме - идентична ситуация с „Белене“, каза Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър заяви категорично, че хората трябва да са наясно какво се случва в държавата и се обърна към кметовете с думите, че именно те са тези, които информират хората от съответните населени места. "Всеки един от Вас застава пред избирателите и казва какво ще направи, но ние не сме популисти, за да обещаваме нещо. Когато поемем ангажимент, трябва да изготвим отчет защо не сме го направили", посочи зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов припомни, че Томислав Дончев е изпратил писмо до Станишев за провеждане на дербат между БСП И ГЕРБ. "Едната е към ЕНП, която ще бъде най-голямата парламентарна група в ЕП, а другата към ПЕС, но Станишев бяга и не иска да има дебат с водача на листата. Представяте ли си еродиран човек като Дончев, ако застане срещу Сергей Станишев, на какво ще го направи?", посочи той.