Киев: Референдумът в Източна Украйна е един престъпен фарс

В изборния ден в Донецк и Луганск не липсват и инциденти

Властите в украинската столица Киев определиха провеждащия се в момента референдум в Луганск и Донецк като "престъпен фарс", подкрепян от Кремъл. Той противоречи на украинската кунституция и е противозаконен, съответно няма да има правни последствия за териториалната цялост на Украйна.

Министерството на външните работи на бившата социалистическа република излезе с официално съобщение. "Организаторите на този престъпен фарс нарушават конституцията и законодателството на Украйна. Референдумът на 11 май, вдъхновен, организиран и финансиран от Кремъл, няма законова стройност и няма да има правни последствия за териториалната цялост на Украйна", се казва в него.

В тон с размирните събития в района през последните месеци в изборния ден не липсват инциденти. В Донецк мъж е открил стрелба в една от избирателните секции в Пролерарски район. Той е произвел няколко изстрела с траматично оръжие в тавана след което бързо е бил неутрализиран.

А докато изборния ден тече, западните държави все повече се съмняват в неговата легитимност. Още повече след откритите у въоръжени сепаратисти около 100 000 бюлетини, попълнени предварително с отговор "Да" на въпроса за независимост на Източна Украйна.