Интернет бавно налага третия пол

Потребителите на Гугъл, Фейсбук и Туитър вече са приканени да се самоопределят като “Мъж”, “Жена” или “Друг”

Интернет бавно налага по света третия пол, без да чака директиви, закони или решения на Световната здравна организация, алармира "Труд". Потребителите на гугъл, фейсбук и туитър вече са приканени да се самоопределят като “Мъж”, “Жена” или “Друг” при регистрацията си в тях.

Фейсбук неотдавна дори сюрпризира американците, като им предложи 50 опции, за да определят своя пол. Сексуалната революция във виртуалното пространство се оказва незабелязана от българските организации, наблюдаващи нета, показва проверка на изданието.

“Нямам никакви наблюдения български компании да предлагат подобни опции”, коментира Вени Марковски от интернет общество - България. Той обаче бе категоричен, че тези нововъведения не трябва да ни учудват.

В регистрацията на най-голямата е-поща у нас abv.bg предлагат само вариантите за пол - мъж/жена. Подробна информация за профила на потребителя е нужна на бизнеса, за да планира рекламите, но у нас сме още далече от подобно условие, коментираха специалисти от бранша.

В страните от ЕС новият пол също усилено утвърждава своето място. На 4 февруари т.г. е приета резолюция в Европарламента за правата на новия пол - транссексуални и интерсексуални хора. Директива за другия пол на Брюксел има още от 2006 г. и защитава правата на различните. У нас промените по отношение на пола трябваше да бъдат приети през февруари, когато трябваше да бъдат приети поправките в Закона за защита от дискриминация. Депутатите от “Атака” обаче се обявиха против “гей браковете и третия пол” и още при гласуването на името на закона той бе отхвърлен.

Иначе от ноември Германия стана първата страна в съюза, която въведе трети пол. Прието бе родителите да могат да оставят празно поле в акта за раждане за пола. Това ще се прилага само за деца, родени с характерни и за двата пола белези. Точно тези случаи се отбелязват като интерсексуални. Това е едно на всеки 1500-2000 новородени деца.

Наскоро Австралия въведе със закон “неутралния пол”. Решението на върховния съд бе по казуса с Нори, който не може да определи дали е мъж или жена и поведе кампания за трети пол.

Що се отнася до фейсбук, споменатите вече 50 опции за определяне на пола бяха предложени на американците за Деня на влюбените. Най-странните от тях можете да видите в карето вдясно.