Елешница излиза на бунт днес

Жителите на селото ще блокират международния път за Гърция

Жителите на разложкото село Елешница днес излизат на протест. Причината – 30 000 декара гори, присъдени на съседната община Белица. По обяд хората от Елешница ще блокират и международния път за Драма край Разлог, съобщи Нова тв.

Ябълката на раздора са близо 30 000 декара гори. Или по-точно, кой ще ги стопанисва. А спорът за тях започва още преди време, когато чрез референдум жителите на село Елешница избират да преминат от община Белица към община Разлог.

Тогава, според издаден указ на президента, населеното място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите. Наскоро, обаче жителите на Елешница разбират, че горите им съвсем скоро може да станат владение на съседната община Белица.

„Искаме да си защитим ние тази гора, която мислиме, че те ще я изсекат най-малкото, което е за техния кръг, който е в община Белица”, обяснява Николай Бандаков, жител на Елешница.
Кметът на община Белица Ибрахим Палев е категоричен, че няма нищо нередно в действията му.

„Аз си изпълнявам служебните задължения. Законът ме задължава като кмет на общината да се грижа за общинската собственост. Ние имаме решение на съда от 2000-та година, който възстановява тези гори с решение на поземлена комисия. До колкото така имам информация Община Разлог е завела дело, който е правилния път и ако съдът се произнесе, че това е правилно разбира се, те ще бъдат в последствие собственици на горите, но засега, ние сме собственици, ние сме длъжни да стопанисваме тези гори”, твърди Ибрахим Палев, кмет на община Белица.

Според белишкия кмет става дума за спор за горите на Елешница, за спор между две общини.

„Има съдебно решение от 2000 г., но през 2013 г. има решение на общинска служба „Земеделие” Разлог за възстановяване на същите тези земи на община Белица”, обясни кметът на село Елешница Сашо Мицин.

От Община Разлог са завели съдебни искове в съда и са пуснали жалба в прокуратурата.