Двойно повече българи ще гласуват зад граница на 25 май

При добра мобилизация между 40 000 и 45 000 българи зад граница е вероятно да гласуват на предстоящите европейски избори

Прогнозата е на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В интервю за Дарик той коментира решението да бъдат открити три пъти повече секции зад граница в сравнение с миналите евроизбори. На 25 май българите в Европа ще могат да гласуват в 168 секции в 35 държави.

Около 15 000 българи в чужбина са гласували на изборите за Европейски парламент през 2009 г., но заради новата емиграция и повечето открити секции Стефан Манов очаква нарастване на броя на гласувалите над два пъти. Той призова сънародниците ни зад граница освен за активност в деня на вота и за съдействие при организацията на изборния ден.

Според Манов не са основателни твърденията, че откриването на повече секции зад граници прави твърде „луксозно" гласуването на сънародниците ни в чужбина, оскъпявайки вота. Той даде за пример данни от изборите през миналата година, където средния брой на българите гласували в една секция в чужбина е бил 510 избиратели, а в страната - 301. Зад граница броят на секциите с над 500 избиратели е бил 43 на сто от всички секции, в България - едва 7% са имали такъв голям брой избиратели в една секция.

„Ето колко луксозно сме гласували досега в чужбина - в по-малко секции повече избиратели, което гарантира опашки при положение, че там се гласува и по-бавно,защото данните се вписват на място", коментира Манов.