В Донецк и Луганск провеждат референдум

Председателят на парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призова сепаратистите да отменят референдумите

Въпросът в бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?" и според различни наблюдатели е доста неясен. Ще се гласува в 53 населени места в двете области.

След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс, цитиран от Нова телевизия.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права трябва да има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март.

Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва още агенцията.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес ще трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия.

Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

Междувременно и председателят на парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ранко Кривокапич призова сепаратистите в Донецка и Луганска област да отменят референдумите планирани за днес.

„Идеята за това, че на тези така наречените допитвания може да се състои свободно и справедливо гласуване е абсурдна. Те са напълно нелегитимни в очите на международната общност. Те ще се проведат на фона на атмосферата на страх, насилие и беззаконие, което ще възпре мнозина от участие в гласуването. Всички в Украйна трябва да се съсредоточат над това, техните гласове да бъдат чути на 25 май, когато страната ще избира нов президент”, заяви още Кривокапич.