След Крим Русия вече гледа към Луната

Путин планира инвазия на Луната

Русия планира да колонизира Луната. Това обяви през април вицепремиерът на страната Дмитри Рогозин. Вече е разработена стратегия, която има за цел да добива полезни изкопаеми от естествения спътник на Земята. Москва е амбицирана да засели Луната, като е предвиденa първата експедиция да бъде проведена през 2030г. Друг полза от начинанието е, че ще бъде улеснено изследването на планети от Слънчевата система. Вестник „Известия” се е сдобил с копие от „Концепцията на руската лунна програма”, разработена от Руската академия на науките, "Роскосмос" и Московския държавен университет.

От програмата става ясно, че на Луната има залежи от алуминий, желязо, титан и други редки земни елементи. Планът предвижда разработване на стратегия, по която да бъдат изследвани местата, където се предполага, че се намират въпросните суровини, както и да бъде определен техния състав. Методите за добив, преработка и пренасяне до Земята също са предвидени в стратегията. Според авторите на проекта, възможните печалби от добив ще привлекат и частни инвеститори в експлоатацията на Луната.

Русия няма време за губене. Прогнозите са, че в близките 20-30 години водещите космически сили ще изградят  собствени позиции и бази за разработване и проучване на Луната. Те имат за цел да изследват недрата на небесното тяло. Ще бъде проучена лунната почва, която е наситена с кислород и водород. Ще бъде изградена инфраструктура и ще се пристъпи към заселване на полюсите на Луната, поради особеностите на слънчевото греене там.

Колонизацията на Луната ще премине на три етапа до 2040г. , като конкретните им параметри се определят от техническите достижения до момента. Първият етап ще се осъществи в периода 2016 – 2025г. Тогава ще бъдат изпратени модерни автоматични луноходи „Луна – 25, 26,27 и 28”. Роботите ще направят първите проучвания на почвата и от тях ще се пристъпи към втората стъпка. Тя ще обхване периода 2028 – 2030г. ще бъде изпратен пилотиран космически кораб, който ще се установи в орбитата. Той ще бъде разработен от ракетно-космическата корпорация „Енергия”. По време на третия етап космонавти ще стъпят на Луната и ще започнат изграждане на инфраструктурата. Това ще се случи в периода 2030 – 2040г. , а сред първите планирани сгради ще е обсерватория, която ще наблюдава космоса и Земята.

Стойността на целия проект още не е ясна. Само за първия етап се очаква да бъдат похарчени 800 милиона долара. Изграждането на космическия кораб, включително и разходите за изстрелването му от Земята, както и аварийни капсули и апаратура за лунни проучвания, се предвижда да струват на Русия около 4,5 милиарда долара.

Според научният ръководител на Института за космическа политика Иван Мойсеев Луната е само началото. Г-н Мойсеев уверява, че този проект ще позволи по-обстойното изследване на планетите от Слънчевата система, като Луната ще бъде използвана за база, от която ще бъдат изпращани летателни апарати до други планети.

В миналото подобни проекти са се установявали с широко международно сътрудничество. Въпреки че Москва не отказва такова, акцентът е поставен върху „независимостта на националната лунна програма”. Член- кореспондентът на руската Академия по космонавтика Андрей Йонин смята, че подобен проект не е по силите на нито едно правителство в момента. Мнението на Йонин е, че трябва да бъде потърсена помощ от частни инвеститори, които имат по-голям интерес от добива на суровини от Луната.